Honvédelem

2023.03.19. 21:40

Elindult az angyalbőrbe bújt önkéntesek kiképzése Salgótarjánban

Összesen több mint húsz jelentkezővel indult el a Magyar Honvédség (MH) Egységes Alapkiképzési Programja, illetve azzal párhuzamosan az Önkéntes Katonai Szolgálat következő etapja a közelmúltban Salgótarjánban.

Veres Edina

Salgótarjánban megkezdődött a húsz, frissen bevonult önkéntes kiképzése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A két hónapos alapkiképzés első öt hete után az ország minden tájáról a nógrádi vármegyeszékhelyre érkeznek majd az önkéntesek, hogy ünnepélyes keretek között letegyék katonai esküjüket.  A napokban közel húsz tartalékos lépett be az Egységes Alapkiképzési Programba a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményegységében. A résztvevők közül tizenhárman az Önkéntes Katonai Szolgálatnak (ÖKSZ) vágtak neki, míg a többiek tartalékos vagy szerződéses katonaként szeretnének szolgálni a kiképzést követően a honvédség kötelékében.

Ez előbbi szolgálati formával kapcsolatban Vincze Zoltán százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott vezetője elmondta: a honvédség azt immár harmadik alkalommal hirdette meg. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség február közepén hirdetett egy egész éves toborzókampányt, amihez természetesen a salgótarjáni toborzóiroda katonái is csatlakoztak megannyi helyszínen, így például iskolákban, munkaügyi központokban, illetve több civil szervezet és sportegyesület közgyűlésén.

– Az elmúlt hónapok megfeszített toborzómunkájának köszönhetően az ÖKSZ mellett a tartalékos szolgálati forma iránt is sikerült felkelteni néhány jelentkező érdeklődését. Köztük vannak, akik állandó hétköznapi elfoglaltsággal, például stabil munkahellyel rendelkeznek. Ők Nógrád vármegyében hétvégente moduláris formában teljesítik az egységes alapkiképzést az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) szárnyai alatt – mutatott rá Vincze Zoltán százados.

A kiképzés első lépését a hétfői bevonulás jelentette, ahol a szerződéskötés után az önkéntesek átvehették a felszerelésüket.

A napokban elindult kiképzésről Takács Tibor őrnagy, a 25. TVZ törzsfőnöke portálunk érdeklődésére elárulta: a következő öt hétben a résztvevők az egységes alapkiképzés során, egymásra épülő tematika szerint alaki foglalkozásokon vesznek részt, illetve egészségügyi, harcászati, vegyivédelmi és lövészeti ismereteket szereznek.

– Az elméleti foglalkozásokat a szakképzési centrum salgótarjáni kollégiumában tartjuk, míg a képzés legjavát kitevő gyakorlatokat elsősorban a sóshartyáni rendőrségi lőtéren hajtjuk végre. Emellett Karancsberény környékén, a dolinkai lőtéren, illetve a napi rendszerességgel végzett katonai testnevelés során a kollégiumhoz közeli, sportolásra alkalmas területeken is rendszeresen feltűnnek az egyenruhát viselő önkéntesek – fejtette ki Takács Tibor.

Hozzátette: az öthetes alapkiképzést egy hét napon át tartó adminisztrációs időszak követi, amely alatt a résztvevők pótolhatják az esetleg kimaradt kiképzési témaköröket, illetve felkészülnek az országos katonai eskütételre, amelynek ez alkalommal Salgótarján Fő tere ad otthont április 27-én. Az Egységes Alapkiképzési Program végül egy kéthetes lövész alapozó képzéssel zárul, amely után az Önkéntes Katonai Szolgálatot vállalók elkezdhetik a négy hónapos feladatellátást, illetve más szolgálati formát is vállalhatnak.

Az alapkiképzés után műveleti alakulatokhoz is csatlakozhatnak
Ahogy arról már portálunk korábban beszámolt a 2021-ben életre hívott Önkéntes Katonai Szolgálat elsősorban a 18-25 év közötti, továbbtanulást tervező fiataloknak szól, de természetesen 65 éves korig minden, a katonai hivatás iránt érdeklődő magyar állampolgár jelentkezhet rá.

A két hónapos alapkiképzés utáni második, négy hónapot felölelő részében az önkéntesek a lakóhelyük vonzáskörzetében is folytathatják a kiképzésüket, de műveleti besorolású alakulatokhoz is jelentkezhetnek.

Az alapkiképzés során a résztvevőket a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg illeti meg, míg a program második részében a speciális területet választók a garantált bérminimumot kapják havi fizetésként. A résztvevők emellett több, például napi egyszeri meleg étkezésre, vagy utazási költségtérítésre is jogosultak. Emellett a fiatalok az alapkiképzés teljesítésével 16, a hat hónapos szolgálattal 32, illetve ez utóbbi egy évre történő bővítésével akár 64 többletpontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételihez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában