Felújítás

2023.04.05. 09:54

Tíz nógrádi településen tatarozott a tetőkommandó

Több mint négyszáz sérült lakóházat javított meg és állított helyre két év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „tetőkommandónak” nevezett építőipari egysége. Szűkebb hazánkban tíz településen tataroztak a szakemberek.

Gulyás Edina

Sok esetben életveszélyes állapotú tetőket javított meg térítésmentesen

Forrás: Beküldött fotó

– Két év alatt több mint négyszáz sérült lakóházat javított meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „tetőkommandónak” nevezett csapata. A Fókuszban a gyermek elnevezésű program a legszegényebb családok otthonain végzett beavatkozásokat, jellemzően viharkárokat hárított el, beázásokat szüntetett meg, sok esetben életveszélyes állapotú tetőket javított meg térítésmentesen – tájékoztatta portálunkat a szeretetszolgálat. – Nógrádban tíz településen – Nógrádmegyerben, Karancsságon, Nagylócon, Ipolytarnócon, Litkén, Mátraverebélyben, Nagybárkányban, Nógrádszakálon, Rimócon és Ságújfaluban – tevékenykedett a csapat. 

tetőkommandó
A legszegényebb térségekben végeznek beavatkozásokat
Forrás: Beküldött fotó

Mint arról beszámoltak, az ország legszegényebb településeinek felzárkózását segítő programok egyike a legkisebb gyermekek életkörülményeinek javítására indult Fókuszban a gyermek program, mely többek között a hátrányos körülmények között élő gyermekek otthoni környezetének javítását is célul tűzte. A programban érintett 117 felzárkózó településen a lakások több mint negyede komfort nélküli épület, vagy szükséglakásnak minősülő ingatlan, ezek közül most a kisgyermekeket nevelő családok otthonai kerültek a figyelem központjába.

Két éve alakult a szervezet

A „tetőkommandónak” nevezett építőipari egység az ország négy vidéki központjában háromfős csoportokban tetőácsok vezetésével működik, munkájukat szükség szerint építészek támogatják. A két éve alakult szervezet a legszegényebb térségekben 2021-ben 50, 2022-ben pedig több mint 60 helyszínen végzett beavatkozásokat, 2023 tavaszán az általuk megjavított lakóingatlanok száma meghaladta a négyszázat.

– A szakembereket a felzárkózó településeken működő Jelenlét pontokon dolgozók, esetenként a helyi védőnők értesítik, ha tetősérüléseket, leomlott kéményeket, átázott falszakaszt látnak. A legszegényebb családok saját erőből nem tudják javítani az épületek hibáit, jellemzően nem ptolják a lecsúszó cserepeket, nem szüntetik meg a beázások okait, a kisebb hibák pedig idővel komoly állagromlást eredményeznek – fogalmazott közleményében a szeretetszolgálat. 

Ingyen hozzák rendbe a házakat

A sérült épületekhez hívott „tetőkommandó” szakemberei állapotfelmérést végeznek, beszerzik a javításhoz szükséges anyagokat, és a beavatkozásról dokumentációt készítenek. Egy-egy érintett településrészen jellemzően két-három házat kell megjavítaniuk, de előfordult az is, hogy tizenkét sérült épületet állítottak helyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában