Békanász

2023.04.15. 11:20

Szerelmi háromszögbe keveredő békákra figyelmeztetnek Ipolytarnócon

Megjelentek a békák az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen. A szaporodóhelyeikre igyekvő kétéltűek gyakran a közúton kelnek át, ezért mindenkitől fokozott óvatosságot kérnek az állatok érdekében.

A. E.

Három hete írtunk róla hírportálunkon, hogy Nógrád-szerte megjelentek a békák. A kis kétéltűek fontos szerepet töltenek be a természetben, fontos a megmentésük, így korábban egy szakember adott tanácsokat, hogy hogyan segíthetünk nekik túlélni a szorult helyzeteket.

A békák a Miocén Ősvilágban is megjelentek, ebben az időszakban ugyanis nagy számban látogatják az Ipolytarnóci Ősmaradványok szabadtéri közösségi tereit – derült ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményéből

Őshonos kisebbségként, vizes élőhelyeink lakóiként jogosultak az itt tartózkodásra, azaz ők is vendégfogadók, lám minden csak viszonyítás kérdése

– írják. Hozzátették, a tavasz beköszönte a kétéltűek számára hívó szót jelent, érdemes tehát ebben az időszakban egy kicsit közelebbről is megismerkedni velük. 

– A felmelegedés hatására téli nyugalmukból lassan felpezsdülnek a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik, állóvizek, lassabb vízfolyások és pocsolyák felé, hogy a természet hívószavának eleget tegyenek. Van olyan szerencsés hím, aki ilyenkor szó szerint is úszik a boldogságtól, miként a lenti képen nőstényét átölelő. Aranylábú békánk rúgótechnikája különleges, a feléjük úszó konkurenciát állcsúcson találta, tanulság, hátulról ne közelítsünk – fogalmaz viccesen a nemzeti park.

A hátulról érkező konkurencia kapott egy rúgást
A hátulról érkező konkurencia kapott egy rúgást
Forrás: BNPI

A szerelmi háromszög mindig bonyolult, szenvedéssel teli, még a békáéknál is. De nincs mit tenni, ilyenkor felülír mindent az érzelem, a csapda működik. A kétéltűeknél a befogó a nőstény, átfogók, pontosabban átkarolók a hímek, nem erkölcstelen, de fojtogató lehet az ilyen kapcsolat.

Szerelmi háromszög a békáknál is előfordul
Szerelmi háromszög a békáknál is előfordul
Forrás: BNPI

– Ipolytarnócon éppen a parkolón keresztül hívja ösztönük a békákat, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ilyenkor tapintatos mentőakcióba fognak: a parkolót terelő-, védőhálókkal lekerítik, a vonuláskor útjukat nem találó kétéltűeket összegyűjtik és találkahelyükre, a tóhoz viszik. A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, jelentős egyedszámban fordul elő az erdei béka és a levelibéka, de egy kis szerencsével pettyes gőtével is lehet találkozni – fogalmaznak a közleményben.

A békanász szőttese közszemlére van kitéve, az erdei béka nem cicomázza, csak úgy odateszi, csomókban lebeg a vízen békapete tutaja. Nem úgy a szép szemű barna varangy, ad a látszatra is, ikráit látványos gyöngyfüzérben rakja le. Melyikből lesz csinosabb ebihal?

– teszi fel a kérdést a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az erdei béka petéje csomókban lebeg a vízen, míg a barna varangy ikráit látványos gyöngyfüzérben rakja le
Az erdei béka petéje csomókban lebeg a vízen, míg a barna varangy ikráit látványos gyöngyfüzérben rakja le
Forrás: BNPI

A szakemberek szeretnék felhívni a kirándulók figyelmét, hogy a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark szabadon látogatható helyszínein a kétéltűek szaporodó helyeit sok esetben közút választja el a telelőhelyektől. Az útszakaszokon történő átkelésükkor a békák jelentős hányadát elgázolják, így mindenkitől azt kéri, hogy figyeljünk rájuk. Hozzátették, hazánkban minden kétéltű- és hüllőfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, ráadásul hasznosak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában