Brekk

2023.03.23. 10:33

Nógrád-szerte megjelentek a békák – így mentsük meg őket! (videó)

Alig egy-két perc elég hozzá, hogy megmentsük egy-egy béka életét. A kis kétéltűek fontos szerepet töltenek be a természetben, a szakember most elmondta, hogy segíthetünk nekik túlélni a szorult helyzeteket.

Nool

A szakember szerint a békákat, még a varangyokat is (a képen barna varangyok) nyugodtan megfoghatjuk puszta kézzel is, de ha ezt nem szeretnénk, használhatunk rongyot, munkavédelmi vagy gumikesztyűt is

Forrás: MME

Fotó: Orbán Zoltán

A békák és varangyok gyakran kerülhetnek vízóraaknák, pincék fogságába, s mivel ebben az időszakban már egyre több példánnyal találkozhatunk az élőhelyeik közelében, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hírportálunkhoz eljuttatott közleményében hívta fel a figyelmet a mentésük fontosságára. Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy a szárazföldi életmódot folytató békák akár sokezres nagyságrendű állományán segíthetünk országosan – így Nógrád vármegyében is – alig egy-két perc alatt.

A leggyakrabban a barna varangyok jutnak így bajba
A leggyakrabban a barna varangyok jutnak így bajba
Fotós: Orbán Zoltán / Forrás: MME

A Nógrád-szerte szinte mindenhol előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek. 

– Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak - még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is - ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az aknákba pottyant békákat nem mindig könnyű észrevenni
Az aknákba pottyant békákat nem mindig könnyű észrevenni
Fotós: Orbán Zoltán / Forrás: MME

Hozzátették, mindez azért baj, mert az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. – A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont – húzták alá.

– Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük. Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk petarakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is számukra – javasolták.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában