Állatmentés

2023.04.29. 06:50

Összefogás révén adtak esélyt a túlélésre egy sérült gólyának Nógrádszakálon

Valódi csapatmunkával segítettek az önkéntesek egy sérült gólyán a napokban Nógrádszakálon. Az elütött, vagy villanyvezetéknek csapódott gázlómadár a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került gyógykezelésre.

A.E.

Valódi összefogás révén sikerült esélyt adni a túlélésre a gólyának

Forrás: Facebook/Kőműves Klára

Emberségből jelesre vizsgáztak többen a napokban Nógrádszakálon, amikor egy sérült gólyát valódi csapatmunka révén mentettek meg. A gázlómadarak életét bemutató és követő Északi gólyahír nevű Facebook-csoportban osztották meg, hogy a járókelők a földön találtak egy sérült gólyát Nógrádszakál egyik utcájában a napokban, majd azonnal értesítették a helybéli nagy állatbarát és gólyakedvelő Kőműves Klárát. Az állatmentő azonnal a madár segítségére sietett, majd saját lakásában helyezte el éjszakára, és figyelte minden mozdulatát.

A sérült gólyára először a fürdőszobában, majd saját szobájában vigyázott az állatmentő
A sérült gólyára először a fürdőszobában, majd saját szobájában vigyázott az állatmentő
Forrás: Facebook/Kőműves Klára

A történtekről az állatmentő is közzétett egy bejegyzést, melyben azoknak mondott köszönetet, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy az úttesten vergődő, sérült gólyát eljuttatták egy olyan helyre, ahol esélye van a felépülésre.

– Amint azt a fotókon is láthatjátok, elmentem a sérült gólyáért és befogadtam éjszakára a fürdőszobánkba, aztán a szobámba is, amikor azt vettem észre, hogy vér kezdett el csöpögni a csőréből. Szegénykém szörcsögött és hörgött. Ezt éjjel fél kettő körül hagyta abba. Előtte a hangok miatt féltettem, aztán már azért, hogy miért szűntek meg ezek a hangok. Aludni ugyan alig pár órát tudtam, de arra ébredni, hogy életben van még és a nyakával felém fordul, ha elmegyek mellette, nagyon jó érzés volt. Reggel fél hétre (éjjel egyeztetett időpont) meg is érkezett hozzá az igazi megmentő, aki ért is a gólyákhoz. Megvizsgálta a tőle telhető módon, aztán elvitte – fogalmazott bejegyzésében a gólya megmentője.

Később vérezni kezdett az állat csőre, így megmentője átvitte őt saját szobájába, hogy folyamatosan tudja őt figyelni
Később vérezni kezdett az állat csőre, így megmentője átvitte őt saját szobájába, hogy folyamatosan tudja őt figyelni
Forrás: Facebook/Kőműves Klára

Mint kiderült, a gólyát a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa vitte el az állatmentőtől, s meg sem állt vele a Fővárosi Állat- és Növénykertig, ahol aztán gyakorlott állatorvosok kezdték meg a gyógykezelését. Az első vizsgálatok aztán arra engedtek következtetni, hogy a gólyát vagy egy autó üthette el, vagy egy elektromos vezetéknek repült, s belső sérüléseket szenvedett. 

– Az lenne a legjobb, ha túlélné, felépülne és újra birtokba venné az égboltot – tette hozzá az állatmentő, aki Sári névre keresztelte a szerencsétlenül járt gólyát.

Ez egy csapatmunka volt. Hálás vagyok minden segítségért! Soha ne menjünk el a sérült élőlények mellett segítségnyújtás nélkül! 

– írta posztjában a gólyát megmentő Kőműves Klára, aki egyúttal minden nógrádszakálit arra kért, hogy minden esetben értesítsék őt, ha a jövőben sérült gólyát találnak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában