NNK

2023.04.29. 11:31

Nógrádban a legmagasabb az influenzás megbetegedések száma az országban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint országos szinten Nógrád vármegyében a legmagasabb az influenzás megbetegedések száma a lakosságarányokhoz képest.

A. E.

A lakosságarányokhoz képest Nógrád vármegye területén betegedtek meg a legtöbben az influenzavírussal (borítóképünk illusztráció!)

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

148 700-en fordultak orvoshoz a 16. naptári héten akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900-nál influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss, csütörtöki jelentéséből. Az influenzások közül a betegek 34,6%-a 0-14 éves gyermek, 32,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 24,3%-a, 8,4%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. 

Április 17-23. között az országban négy közigazgatási területen, köztük Nógrád vármegyében nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.  A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Nógrád (312) vármegyében volt a legmagasabb, amit a listán Somogy (261) és Győr-Moson-Sopron (228) követ, míg a legalacsonyabb Pest (67), Zala (75) és Bács-Kiskun (80) vármegyében volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a főváros és kilenc vármegye területén diagnosztizáltak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a múlt héten beküldött 38 légúti mintából 15-ben az influenza valamelyik típusát, 1-nél a légúti óriássejtes vírust (RSV) és 2 mintában a koronavírust mutatták ki a vizsgálatok. Kórházba 140-en kerültek múlt héten súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 19-en szorultak intenzív ellátásra.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában