Életveszély

2023.04.18. 18:08

Megszüntették a balesetveszélyt a Bánk-Világospuszta határában talált bányajáratnál

Néhány héttel ezelőtt jelent meg a Facebook-on, hogy egy túrázó jókora, több tíz méter mély lyukra lelt a Bánkhoz közeli Világospuszta határában. Az ügy az országos médiában is hírt kapott, a balesetveszély megszüntetéséről pedig a Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai gondoskodtak.

Hegedűs Henrik

Egy túrázó jókora, több tíz méter mély lyukra lelt a Bánkhoz közeli Világospuszta határában

Forrás: Beküldött fotó

Igen felháborodottan adta hírül a romhányi illetékességű kiránduló, hogy a környéken tett kiadós cserháti terepszemléje során egy két-három négyzetméteres kiterjedésű és megállapítása szerint több tíz méteres mélységű lyukra bukkant a Bánk-Világospusztához közeli domboldalban. 

Ez a mélyedés vélhetően a régebbi, felsőpetényi központú bányatevékenységből maradhatott vissza, és feltehetően még több hasonló szellőzőakna járat is található ezen a vidéken. A túrázó felindultan hozzátette: rendkívül balesetveszélyes a terület, ha az ember nem elég körültekintő, könnyen belezuhanhat, ami a halálához is vezethet, kimászni onnan pedig lehetetlenség. A beszámolójához még egy helyszínen készített fotót is illesztett.

A Facebook-bejegyzése nyomán az országos média felkapta a témát. Portálunk két irányba igyekezett tájékozódni. Egyfelől a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál érdeklődtünk, hogy érkezett-e a területileg illetékes Rétsági Rendőrkapitánysághoz erről az észlelésről bármilyen hivatalos bejelentés, illetve felmérték-e, hogy kinek, vagy milyen cégnek a tulajdonán van ez a nyílás. Másrészt az Ipoly Erdő Zrt.-hez is megfogalmaztunk egy elektronikus levelet, érdeklődve, hogy értesültek-e arról, hogy milyen területre esik ez a mélyedés, és a részvénytársaság, mint a környékbeli erdők felügyelője, mit tud tenni az esetleges hatástalanítás, a veszély elhárítása érdekében. A környéken rendszeresen kirándulók körében arról is tudakolódtunk, hogy ez a lyuk valamelyik magyarországi közkedvelt túraútvonal útjába esik-e, de ez utóbbi információt az érintettek nem erősítették meg.

Megérkezett a rendőrség válasza

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságról a napokban kaptuk meg a választ, amelyben Király-Kollár Ramóna hadnagy, sajtóreferens kifejtette: sem a rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központjába, sem pedig a rétsági kollégáikhoz nem érkezett a fellelt bányajáratról semmilyen bejelentés, ám a rétsági rendőrök a lakosság biztonsága érdekében megtették a megfelelő intézkedéseket. Ennek köszönhetően elhárult ott a közvetlen balesetveszély. Az Ipoly Erdő Zrt. részéről azonban a megkeresésünkre máig nem érkezett válasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában