Nool.hu videó

2023.04.29. 15:38

Mátyás király korát idézték az ételek a pásztói múltidéző Zsigmond-napon (fotó, videó)

Hosszú évek hagyományának megfelelően ma is megtartották a Zsigmond-napot Pásztón, a Romkertben. Az év első nagy szabadtéri eseményét különleges főzőverseny nyitotta, amelyen Mátyás király korának finomságait készítették el a csapatok.

Gulyás Edina

Munkában a zsűri a főzőversenyen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Ínycsiklandó illatok csábították ma a Romkertbe a pásztóiakat, a hagyományos Zsigmond napi program ugyanis Mátyás-kori ételek főzőversenyével kezdődött el. 

– Több évtizedes hagyomány városunkban, hogy áprilisban, Zsigmond naphoz legközelebb eső hétvégén megtartjuk a rendezvényt. Ugyanis Luxemburgi Zsigmond 1407-ben adományozott városi rangot településünknek – fogalmazott Farkas Attila polgármester. – Ennek tiszteletére éltetjük a Zsigmond kultuszt, nevét viseli általános iskolánk is.

Minden évben más történelmi kor ételeit főzik

Mint mondta, a hosszú tél után ez a tavaszi program az első nagyszabású szabadtéri rendezvény Pásztón, ami nagyon népszerű a helyiek körében. Minden évben főzőversenyt is hirdetnek ebből az alkalomból, amelynek mindig egy-egy történelmi korszak a témája. Idén Mátyás korabeli ételeket kellett a csapatoknak elkészíteni, azokból az alapanyagokból, amik már akkor is elérhetők voltak. 

– Második alkalommal veszünk részt a programon, idén tiszai szürkeharcsát és süllőt kínáltunk háromféle mártással és héjában sült krumplival – tájékoztatott Gecser Zoltán, a Mátyás király vértesei elnevezésű csapat tagja. – Jó hangulatban telik a nap, így azt tervezzük, hogy jövőre is itt leszünk. 

Főzőkanalat ragadtak a szülői munkaközösség tagjai is

A Zsigmond Király Általános Iskola szülői munkaközössége is megmérette magát a főzőversenyen. Zöldségágyon készült vaddisznóragut szolgáltak fel a zsűrinek rozmaringos, fokhagymás lepénykenyéren. A csapatot öten alkották, Papp Ildikó, Sőreginé Papp Marianna, Vargáné Markó Éva, Vasné Maka Renáta és Balog-Balázs Zsanett először bizonyította főzőtudományát, de mint mondták, már eldöntötték, hogy a következő alkalommal is fakanalat ragadnak.

A múltidéző napot jelmezes felvonulás színesítette, majd a Szent László Vitézei Egyesület ostromjátékát tekinthették meg az érdeklődők.

A színpadon a Bordó Sárkány zenekar adott koncertet, majd Kovács Kati műsora szórakoztatta a látogatókat. A Muzsla Néptáncegyüttes negyven éves jubileumi előadását a művelődési házban láthatták az érdeklődők. A napot, amit népi játszótér, kézműves vásár, nemezelés, solymász bemutató is színesített, utcabál zárja. 

Mátyás király korát idézték az ételek a pásztói múltidéző Zsigmond-napot
Külsőségeiben is Mátyás király korát idézte a gasztronómiai rendezvény
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában