Gasztronómia

2023.04.10. 09:39

Húsvétkor is kaszinózunk: Nógrádban is népszerűek az ünnepi hidegtálak

A legtöbb házban hidegtálakkal, szendvicsekkel várják a locsolkodókat húsvétkor. A főtt tojással, kolbásszal és persze sonkával készült finomságok Nógrádban sem hiányozhatnak az ünnepi asztalokról.

Nagy Orsolya

Húsvétkor is menő a kaszinótojás

Forrás: mindmegette.hu

A húsvéti menü egyik népszerű étele a kaszinótojás, amelyet szűkebb hazánkban is sokan készítenek. A legtöbbször pedig francia salátával tálalják. A Mindmegette.hu-n mindkét recept megtalálható, amely által bárki könnyedén elkészítheti ezt az egyszerű finomságot szűkebb hazánkban is.

Pofonegyszerű megcsinálni

A kaszinótojáshoz tíz tojásra van szükség, egy kávéskanál mustárra, 5 dekagramm margarinra, két evőkanál majonézre, egy evőkanál tejfölre, petrezselyemlevélre, sóra, valamint borsra. Elkészítése pofonegyszerű, amely során elsőként megfőzzük a tojásokat és megpucoljuk. 

Ezután félbevágjuk és kiszedjük belőle a sárgákat, amelyhez hozzákeverjük a mustárt, margarint, majonézt, tejfölt, valamint egy kevés sót és az apróra vágott petrezselymet. Amennyiben még szükséges, mehet bele só, valamint bors, végül visszatöltjük a masszát a tojásokba.

Megbolondíthajuk a franciát

A franciasaláta szintén egyszerű étel, ráadásul igen csak közkedvelt szűkebb hazánkban. Első lépésként tartármártást kell készíteni, amelyhez össze kell keverni a tejfölt, majonézt, valamint mustárt. Ehhez adunk sót, borsot és pici cukrot. A zöldségeket forró, sós vízben meg kell főzni, lecsepegtetni, majd egy tálra tenni, hogy kihűljön. Végül mehet hozzá a konzerv kukorica, a felcsíkozott hagyma, de vannak, akik almát, vagy éppen uborkát tesznek bele felszeletelve. Utolsó lépésként össze kell keverni a tartármártással.

Igazi húsvéti finomság

A torma is sokak kedvence húsvétkor, amelyet például sonkába töltenek. A tormás sonkatekercshez szükség van 16 szelet gépsonkára, a töltelékhez 10 dekagramm vajra, 20 dekagramm natúr sajtkrémre, két evőkanál majonézre, két teáskanál mustárra, két teáskanál ecetes tormára, sóra, valamint borsra. Elkészítése során a töltelék hozzávalóit habosra keverjük, majd a sonkaszeletekbe göngyöljük.

Érdemes mindhárom ételt legalább fél napig hideg helyen tárolni, hogy az ízek összeérjenek. A tálalást pedig ezerféle módon fel lehet dobni különféle díszítéssel, így kitűnő lesz vendégvárónak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában