Ijedtség

2023.04.26. 06:50

Hátborzongató gyermekrajzok – mutatjuk, mit közvetítenek a salgótarjáni pszichológus szerint

Gyakori jelenség a gyerkőcöknél, hogy fantáziájuk kibontakozásakor számos rémisztő rajzot visznek szüleik elé, akik annak láttán megijednek, vagy kétségbeesnek. Ilyenkor nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, sőt, még akkor sem, ha az alkotás a fekete és a piros színeket preferálja, mivel bizonyára nem a lelki sötétségét közvetíti ezzel. A salgótarjáni pszichológust, Kovács Rózsát kérdeztük a témában.

Gubányi Patrik

Részben a horrorfilmeknek köszönhető az a tévképzet, hogy ha a gyermek rémisztő figurákat vet papírra, vagy a fekete és a piros színeket preferálja, akkor valami nagy pszichológiai probléma áll a háttérben. Azonban ezek a rajzok nagyon ritkán utalhatnak szorongásra, depresszióra.

Gyakori kérdés a szülőktől, hogy baj van-e gyermekükkel, ha marokra fogja a ceruzát, teljes erővel firkál. 

– A válaszom ilyenkor az, hogy nincs. Ezek az erős, satírozó mozdulatok abból adódnak, hogy a csukló és az ujjak ízületei óvodás korban még nincsenek eléggé kifejlődve, ezért a lurkó kénytelen vállból indítani a mozdulatokat. Akkor kell aggódni, ha öt-hat éves korra ezek a firka jellegű ábrázolások nem tűnnek el. Elég gyakran megijednek a felmenők akkor is, ha csupa feketével és pirossal rajzol a gyerek. Ebben az életszakaszban a csemetének különböző korszakai vannak, amibe az előbb említett színek teljesen beleférnek – emelte ki Kovács Rózsa.

A  hátborzongató figurák megjelenítése többségében az internetnek köszönhető

– Az esetek döntő többségében semmilyen probléma nincs a kisgyerekkel, csupán próbálja megjeleníteni valamelyik internetes játék látványelemeit. Nagyon divatos a körükben rémisztő szörnyeket illusztrálni. Természetesen, ha a szülők elbizonytalanodnak, akkor lehet szakember segítségét kérni, viszont mindenkit óva intek attól, hogy egy-egy rajzból messzemenő következtetéseket vonjon le. Fontos, hogy ne kritizáljuk a gyerkőc alkotásait, engedjük, hogy szabadon végezze ezt a tevékenységet, hiszen a gondolatinak és az érzelmeinek a szabadon engedése egyfajta terápia is tud lenni – mutatott rá Kovács Rózsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában