Vadászat

2023.04.21. 15:02

Fontos a vadbalesetek megelőzése – hangzott el a Nimród balassagyarmati fórumán

Ezerszámra pusztul a vad a hazai közutakon – hangzott el a Nimród Vadászújság balassagyarmati fórumán. A megelőzés a legfontosabb: több módja is van.

Faragó Zoltán

Balról jobbra: Bors Richárd, Szabó László, a vármegyei kamara titkára, Györösi István, Sánta Norbert és Nagy Zoltán

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Balassagyarmatra, országjáró körútjának negyedik állomására érkezett a Nimród Vadászújság csütörtök este: a nagy múltú lap idén 110 éves. A városházán megtartott előadásokra csaknem száz nógrádi hivatásos és sportvadász érkezett, néhány hevesi vendéggel kiegészülve.

A szakmai közönséget házigazdaként Bors Richárd, a Nimród főszerkesztő-helyettese köszöntötte. Györösi István, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) nógrádi területi szervezetének elnöke megnyitójában bejelentette, hogy nemrég új székhelyet is vásárolt a vármegyei kamara. A salgótarjáni városházán működő iroda rezsiköltsége úgy megnőtt az utóbbi időszakban, hogy gazdaságtalanná vált a fenntartása. Helyette a Katona József úton vásároltak székházat, a vételárat csaknem teljes egészében az országos kamara állta.

Fontos a vadbalesetek megelőzése, hangzott el a Nimród balassagyarmati fórumán
Házigazdaként Bors Richárd köszöntötte a fórum vendégeit
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

A rendezvény első előadását Torák Márta, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának műszaki vezető mérnöke tartotta, Vad-gépjármű ütközések számának csökkentési lehetőségei Nógrád vármegyében címmel. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár nyilvántartásai alapján az 1999 és 2022 közötti időszakot vizsgálta.

– A legfontosabb a megelőzés, ehhez pedig ismerni kell az adatokat – mondta. – A vizsgált 23 év alatt összesen 117 ezer 749 nagyvad pusztult el Magyarország közútjain, a nagy többség a bőgés és az üzekedés ideje alatt. A legtöbb gázolt nagyvad őz. Személyi sérüléssel 2224 baleset járt.

Sok a vadveszélyre figyelmeztető tábla az utak mellett

Torák Márta hozzátette, hogy az országban 22 ezer 802 vadveszélyre figyelmeztető táblát helyeztek ki. Tekintettel arra, hogy a közúthálózat valamivel több mint 33 ezer kilométer és az útnak két oldala van, ez azt jelenti, hogy átlagosan három kilométerenként kint van a vadveszély tábla. Komárom-Esztergom és Baranya vármegyében még ehhez képest is kiugróan magas a számuk.

–  A vad bárhol felbukkanhat az utakon, de elsősorban a váltóknál kell számítani rá. A KRESZ szerint a tábla arra figyelmeztet, hogy szabadon élő állatok megjelenésével fokozottan számolni kell azon a szakaszon. Mivel a kihelyezésnek vannak szabályai, a vadászatra jogosultak kérjék előtte a közútkezelőtől hozzájárulását!

Fontos a vadbalesetek megelőzése, hangzott el a Nimród balassagyarmati fórumán
Torák Márta előadása a gépjármű és vad közötti ütközések megelőzéséről szólt
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Külföldi példákat ismertetve kifejtette, hogy a grafikus táblák jobban felhívják a figyelmet a veszélyre, mint a hazánkban alkalmazottak. A kerítések a fizikai védelmet szolgálják, de az alul- és a felüljárók, a körforgalmak nem zárhatók le, ha mégis feljut a vad az útra, nem tud visszamenni. A beruházásoknál a vadváltók helyét mindenképpen egyeztetni kell az útfelújítások tervezőjével, mert ezeket a vadászok ismerik a legjobban.

Említett egy Egyesült Államok-beli példát is: kerítés helyett érzékelőket telepítenek az út mellé, ha az állat megközelíti, villogni kezd és figyelmezteti a sofőrt a veszélyre.

Gondosan kell kiválasztani a vadátjárók helyét

Épülnek ökológiai átjárók is, Nógrádban a 21-esen kettő van, a növényzet telepítése egyelőre hiányos, ezt a közeljövőben pótolják. Létesítéskor a vadgazdáknak a tervezővel itt is egyeztetniük kell, hogy az átjáró használható is legyen. Szintén fontos az útszél növényzetének kezelése, hogy az autós észlelje a közeledő vadat. Kanadában kőszórást is alkalmaznak az út szélén, ami a legtöbb balesetet okozó szarvasfajokat irányváltoztatásra készteti.

A rendezvényen elhangzott: a Nimród fórumot mint a 19 vármegyében megtartják az OMVK szervezésében, hogy a helyi vadgazdákat érintő kérdésekre helyben keressék a válaszokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában