Gyakorlópálya létesült

2023.04.28. 06:58

Extrém körülmények között gyakorolhatják az életmentést az önkéntesek Balassagyarmaton (fotók)

Gyakorlópályát alakítottak ki Balassagyarmaton, a régi vízmű épületében az Ipoly-völgyi Különleges Mentők. A hely adottságai tökéletesen megfelelnek az alpinisták, búvárok és műszaki mentők gyakorlatozásához is.

A.E.

A városi környezetben romosodott, összeomlott épületekből történő életmentést is gyakorolhatják a pályán az Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Balassagyarmat önkormányzata a közelmúltban díjmentes használatba adta a város önkéntes mentőszervezetének, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesületnek a régi vízmű épületét, ahol az önkéntesek speciális gyakorlópályát alakítottak ki. 

– A város szélén található, évtizedek óta üresen álló épület és környezete tökéletes választásnak bizonyult, mivel alpinistáink, búváraink, műszaki mentő tagtársaink egyaránt jól ki tudják használni a terület adottságait. Ipari alpinistáink az ötméteres magasságban található lapos tetőről függőleges és ferde kötélpályák, húzórendszerek kiépítését, az elektromos hálózatból rég kikapcsolt, egykori távvezeték oszlopairól sérült dolgozók lementését, a tolózárak aknájából mentőállvánnyal történő mélyből mentést, a közeli kis erdőben pedig fára szállt siklóernyősök lehozatalát gyakorolhatják – írták közösségi oldalukon az újonnan kialakított gyakorlópályáról.

Hozzátették, a hely adottságai azt is lehetővé teszik, hogy az egyesület búvárai részére a régi, földalatti víztározó-medencében gyakorlópályát alakítsanak ki, ahol búvárlámpák fényénél gyakorolhatják majd a víz alatti felderítési, mentési és javítási feladatokat. 

– A február elején Törökországban történt földrengés tanulságai alapján egyesületünk megkezdte a felkészülést az úgynevezett városi kutató-mentő (Urban Search and Rescue, USAR) feladatokra is. Ennek lényege, hogy a városi környezetben megsérült, romosodott, összeomlott épületekben kell felkutatni, ellátni és kimenteni a túlélőket. Ennek gyakorlásához is kitűnő feltételeket biztosít az ódon épület és környéke, ahol folyamatosan építjük, bővítjük a kül- és beltéri rompályánkat, és ahol különböző dúcolásokat, épületmegtámasztásokat is alkalmazhatunk – számoltak be bejegyzésükben a részletekről az Ipoly-völgyi Különleges Mentők.

Mint kiderült, az új helyszínen a napokban tartották meg az első nagyobb gyakorlatukat, melynek során az ipari alpinisták a villanyoszlopokról mentették a sérülteket, az ács-állványozó végzettséggel és nagy gyakorlattal rendelkező tagok pedig a szárnyépületet dúcolták alá. Az egyesületben egészségügyi végzettségű önkéntesek is dolgoznak, akik a gyakorlat keretében a beltéri rompályán, szűk üregeken, közműalagutakon, keskeny lépcsőházon, tégla- és betontörmeléken át mentettek ki egy sérültet imitáló rönkbábút. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában