TeSzedd

2023.04.18. 06:51

Együtt a környezetünkért: sok nógrádi település csatlakozik az országos szemétszedési akcióhoz

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeznek meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az idei TeSzedd! akciót április 22. és 28. tartják, amelyre április 11-ig regisztrálhattak a résztvevők. A mozgalomhoz ebben az évben is számos település csatlakozott szűkebb hazánkban is.

Lászlók Judit

A TeSzedd! mozgalom honlapján található információk szerint az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében, közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket. Az előző évekhez hasonlóan a kezdeményezéshez idén is sok nógrádi település csatlakozott. 

Diósjenőn a civilszervezeteket is bevonják a hulladékgyűjtő akcióba

Diósjenő önkormányzata április 22-én, szombaton tartja meg a szemétgyűjtési akcióját a Teszedd! mozgalmon belül. Székely József Ede, a község polgármestere elmondta: a helyi lakosok mellett az összes civil szervezetet is meghívták. 

– Nagy előrelépést értünk el a község szemétmentesítésének ügyében. Egyebek mellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságával évek óta tartó együttműködés keretében a bekötő utakon rendszeresen összeszedjük a szemetet, ők pedig elszállítják azt, illetve autóskukákat is kihelyeztünk a bekötőútra – mondta Székely József Ede. Hozzátette: sajnos, azonban az előrelépések ellenére bizonyos helyeken újraképződik a hulladék, így mindig akad tennivaló. 

A polgármester kiemelte: hálásak a TeSzedd! által nyújtott lehetőségért. Mint mondta: amennyiben lesz elegendő létszámú jelentkező, akkor nemcsak a falu belterületén, hanem annak a közigazgatási határához tartozó erdei utak mentén is megpróbálják összeszedni a szemetet. A jelentkezőknek egy tál meleg étellel is kedveskednek majd.

Érsekvadkerten két időpont közül is választhatnak az önkéntesek

Pistyúr András helyi lakos szervezésében a településen először április 22-én, szombaton tartanak a TeSzedd! keretében szemétszedési akciót. 

– Eddig két tíz fős csapat regisztrált az eseményre. A terveink szerint a falu központjában szeretnénk összeszedni a szemetet, illetve a Rákóczi úton és a Petőfi Sándor úton. Amennyiben lesz elég jelentkező, akkor a falut szinte átszelő Vadkerti-patak partját akarjuk megtisztítani – mondta Pistyúr András, hozzátéve, több lakos is jelezte számára, hogy az Újsor utca végén, az egykor felszámolt szeméttelep újraképződött, így a hulladékot onnan is fontos lenne begyűjteni. 

A településen az önkormányzat is csatlakozott a mozgalomhoz. Dr. Őszi Attila Csaba, a község polgármestere Érsekvadkert közösségi oldalán jelentette be, hogy április 28-án, pénteken 8 órakor lesz a gyülekező a polgármesteri hivatal udvarán. Mint írta: céljuk, hogy megtisztítsák a belterületi utakat, a Pataki út melletti területet az úgynevezett „mészégetőig”, a temető környékét, valamint a Jánosi-temetőt. 

Nógrádon először csatlakoztak a mozgalomhoz

Ciuleacné Drajkó Adrienn, a település alpolgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: rendszeresen tartanak társadalmi munka keretében szemétszedési akciókat, illetve közös kertészkedési munkákat. A napokban az önkormányzat már részt vett Menyházi Regina túravezető által szervezett szemétgyűjtései akción. Ennek köszönhetően a Rácz-hegyet tisztították meg. A TeSzedd! mozgalomhoz, viszont először csatlakoztak. 

– A külterület után, most szeretnénk a belterületen is összegyűjteni a szemetet a Teszedd! mozgalom keretében. Április 22-én, szombaton 9 órakor a községházánál lesz a gyülekező. A tervek szerint a jelentkezőkkel közösen megtisztítjuk a település teljes belterületét, valamint a Nógrádi várat és környékét – közölte az alpolgármester, aki bízik benne, hogy legalább harminc ember részt tud majd venni az akcióban, mivel akkor biztosan megvalósíthatják az eltervezetteket.

Néhány településen már elkezdődött a tavaszi nagytakarítás 

Csiri Csaba Keszeg polgármestere portálunknak elmondta: a napokban a településen is tartottak egy tavaszi nagytakarítást. Ezen összesen harmincan vettek részt, valamint négy köbméter hulladékot gyűjtöttek össze a Penc, az Ősagárd és az Alsópetény felé vezető utakon egészen Keszeg közigazgatási határáig. 

– Minden év tavaszán szervezünk egy ilyen nagytakarítást. Azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyben lerakott nagyobb mennyiségű hulladékkal megszórt területek nincsenek, inkább a bekötőútjainkon az autóból kidobált szemét fordul elő – emelte ki Csiri Csaba.

A szügyi önkormányzat a Cserhát Természeti És Kulturális Értékeiért Alapítvánnyal együtt idén is csatlakozott az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ akciójához. Így a közelmúltban megtartották a tavaszi nagytakarítást.

– Az óvodások a kerékpárút mellett, az iskolások pedig a faluban gyűjtötték a szemetet – ismertette a polgármester. Hozzátette: – Az ezt követő napon a helyi civil szervezeteket vontuk be. A 44 résztvevő megtisztította a balassagyarmati határtól egészen a mohorai községhatárig az útszéli árkokat, illetve a temető irányába és a Leánykökörcsin kilátóhoz vezető útszakaszokat is. Mintegy 20 köbméter szemetet sikerült összeszedni, amelynek jelentős része már több éve várt a begyűjtésre.

A polgármester kiemelte: a szervezők finom halászlével kedveskedtek a résztvevőknek, valamint kisorsoltak köztük egy darab, két személyre szóló hévízi hétvégét az önkormányzat üdülőjében főszezonon kívül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában