Magyar Fohász 2023

2023.04.28. 19:49

Balassagyarmaton született a pápalátogatás hivatalos dalának első felvétele és hangszerelése

A Magyar Fohász 2023 című dal a magyarországi pápalátogatás tiszteletére készült. A dalkészítés első fázisait és ezzel együtt a népi hangszerkíséretet, illetve azok fő dallamait a balassagyarmati stúdió vezetőjével, Ember Péter zeneszerzővel Pálinkás Gergő jazzgitáros és Toldi Tamás énekes, szövegíró alkotta.

Nool

A Szentatya Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának felkérésére Pálinkás Gergely és Toldi Tamás szerzőpáros készített egy dalt a pápa látogatásának tiszteletére. Így született meg a Magyar Fohász 2023 című dal. Olyan hiteles, neves énekes-előadóművészekkel mint Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vastag Csaba.

A dal első hangszerelését Ember Péter készítette a balassagyarmati stúdióban a szerzőpárossal. – Pálinkás Gergő jazzgitáros és Toldi Tamás énekes, szövegíró barátaimmal gyakran dolgozunk itt a stúdióban különböző produkciókban. A pápa látogatása több művészt is inspirált, így volt ez velünk is, ezért született meg ez a szerzemény is, amelyet kiválasztottak a szentatya tiszteletére – mondta el portálunknak Ember Péter.

Hozzátette, hogy Balassagyarmaton született meg a dal hangszerelési stílusa, a népi hangszerek megszólaltatásával, mint a furulya, a hegedű, a kanna, a shaker és korábban a citera is, valamint az, hogy a dal mindenképp egy hegedűszólóval kezdődjön. Sok-sok óra munkája volt ez, hiszen rengeteg hangszeren el lehet játszani egy dalt, attól függően, hogy mit szeretnénk kifejezni vele. 

– Segítségül hívtuk a helyi zenészeket is, például Jónás Gábort, akivel ki tudtuk próbálni a hegedűt és a brácsát a dalban. Ő játszotta fel azt a dallamot, amivel kezdődik a végleges változat. Nagy öröm volt, amikor Keresztes Ildikónak, Varga Miklósnak, Vastag Csabának és persze Rétvári Bencének is tetszett a dal első hangfelvétele. Varga Miklós is elismerően nyilatkozott a Petőfi tévé adásában, amikor felkérték. Első hallásra átütőerejűnek érezte a dalt, és a „Hű a betyárját” népies szavakkal élve boldogan elvállalta a feladatot – számolt be róla a balassagyarmati zeneszerző.

Arra is kitért, hogy minden nagy produkció az összefogásról szól, így más művészeket is felkértek, akik szívesen beleadták lelküket a dalba és folytatták tovább a munkálatokat egy nagyobb budapesti stúdióban, Szűcs Norbertnél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában