Verseny

2023.04.20. 17:29

Az egész országban megállják a helyüket a hollókői mestercukrász által készített desszertek

Kubinyi Dániel, a hollókői Castellum Hotel mestercukrásza a 2023-as Magyarország étele versenyrészeként megrendezett Szamos tányérdesszert megmérettetésen első helyen végzett a Pilvax elnevezésű desszertjével. A mestercukrásszal a versenyen elért eredménye mellett a karrierje kezdetéről és Hollókőről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Kubinyi Dániel a Szamos tányérdesszert megmérettetésen első helyen végzett a Pilvax nevet viselő desszertjével

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A leghíresebb magyar étteremben is dolgozott már

Kubinyi Dániel 1997-ben végezte el Jászapátiban a vendéglátós iskolát, ahol eldöntötte, hogy cukrász lesz belőle. Elmondása szerint a barátai és a közösség tanácsára próbálta ki magát ezen a téren. Kezdetben egy vidéki cukrászdában volt tanuló, ahol még hat évet dolgozott a szakma megszerzése után. Tulajdonképpen itt sajátította el a cukrászat alapjait. Ezt követően úgy érezte, hogy egy kicsit nyitottabbnak kell lennie a világ felé, és több mindent meg kell tanulnia. Mindezek után sikeresen felvételt nyert a budapesti Gundel Étterembe, ahol három évet töltött el. 

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Gundel Étteremben dolgozhattam, hiszen rengeteget tanultam. Ott ismerkedtem meg először az éttermi cukrászattal, a tányérdesszerttel, ami a mai napig végigkíséri a pályafutásomat – fogalmazott Kubinyi Dániel, aki a munkájában leginkább a kreativitást szereti. Lehetősége van ugyanis új dolgokat készíteni, a különböző ízeket, textúrákat összehangolni, valamint az alapanyagokkal kísérletezni. Aztán a végeredményt a vendégek elé tálalni, hogy ők is élvezhessék ezeket a kreációkat.

A családjával szeretnek Hollókőn élni

Kubinyi Dánielt 2017-ben keresték meg egy állásajánlattal, amit örömmel elfogadott. Ezzel pedig szűkebb hazánk egyetlen négycsillagos szállodájának, a hollókői Castellum Hotelnak a mestercukrászává vált. 

– Úgy vélem, egy hosszú úton vagyunk túl, folyamatosan fejlesztünk és szépítünk. Büszke vagyok arra az útra, amit bejártunk eddig. Nagyon magas lett a színvonal, amióta a tányérdesszert vonalat elindítottuk, ami a hétköznapi ínyencségeknél is elég nagy fejlődés jelent – mondta Kubinyi Dániel, aki végül 2018-ban feleségével együtt a településre költözött. Azóta született egy kislányuk, májusban pedig érkezik a kisfiuk is. Mint mondta: nagyon jól érzik magukat Hollókőn. Szereti a szép és nyugodt környezetet, ami arra a kis falura emlékezteti, ahol felnőtt. Úgy érzi továbbá, a gyermekeinek is megadhatja itt azt a szabad gyermekkort, amiben neki is része volt.

Az édesség tetején egy fehér kávéhab ékeskedik tonkababbal
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Különleges finomsággal nyert a versenyen

A 2023-as Magyarország étele megmérettetés részeként rendezték meg a Szamos tányérdesszert versenyt, amelyen Kubinyi Dániel első helyezést ért el a Pilvax elnevezésű desszertjével

– Amikor megláttam a kiírást, rögtön elhatároztam, hogy elindulok a versenyen. Azt éreztem, hogy ez nekem lett kitalálva, és végre megmutathatom a tudásomat. A megmérettetés témája a Petőfi 200 emlékév volt. Ezért elkezdtem gondolkozni azon, hogy melyik lehet az az alapanyag vagy íz, amit az emberek nagy része kedvel. Ekkor beugrott a kávé és ez köthető volt Petőfi Sándorhoz is, hiszen maga is szerette azt. Ráadásul a Pilvax Kávéház megint egy jelentős dolog volt az életében. Ezért úgy határoztam, hogy ezen a vonalon indulok el – mondta a szakember. Hozzátéve, ezután elkezdte fejben összeállítani a desszert összetevőit, a különböző ízeket, amik passzolnak a kávéhoz. A Pilvax finomság receptje végül az alábbiak szerint alakult: az ecuadori csokoládé mousse a külső réteg, ebben talál helyet a sáfrányos szeklicés kókusztejes rizottó. Ezt követi a kávé ropogós réteg, a kávé karamell és a citrusos vaníliás felvert. Az egész desszert egy mandulalisztes kakaóbab töretes morzsán kapott helyet kávé kaviárral körítve. Az édesség tetején pedig egy fehér kávéhab ékeskedik tonkababbal. 

Az elkészített mintadarabot több ember is megkóstolta, akik biztosították a mestercukrászt arról, hogy ez tökéletes lesz így, nincs szükség változtatásra. 

– A verseny első fordulójában fényképet, receptúrát és kalkulációt kellett küldeni elektronikusan. Szerencsére bejutottam a második fordulóba, ahol már a kész desszertet kellett a zsűri elé tálalni. Végül tizenegy neves cukrász közül abszolút első helyezést értem el a desszert kivitelezése, az íze, valamint a benne szereplő különböző textúrák és az összhang miatt. Mindez hatalmas megtiszteltetés volt számomra, egyrészt a rangos verseny miatt, másfelől pedig sikerült egy új desszertet létrehozni, amire nagyon büszke vagyok – fogalmazott a mestercukrász, aki úgy érzi meg tudta mutatni a tudását, és a neves zsűritől kapott visszacsatolás pedig arról is biztosította, hogy az általa készített finomságok az egész országban megállják a helyüket.

Receptfüzet is készül a tányérdesszerthez 

Bár Kubinyi Dániel nem tervezi, hogy a jövőben újabb versenyeken indul, azonban nem tartja kizártak sem, ugyanakkor a Pilvax desszerttel kapcsolatban még vannak terveik. 

– Az édesség jelenleg elérhető a Castellum Hotel kínálatában a vendégek számára. A terveink között szerepel továbbá, hogy máshol is elérhetővé tegyük, ehhez pedig szeretnénk készíteni egy kis receptfüzetet – mondta a hollókői mestercukrász. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában