Országos rendezvény

2023.04.12. 10:28

A nemzeti rákellenes napon bővíthetik tudásukat a salgótarjáni alapszervezet tagjai

Szerdán tartják meg a Nemzeti Rákellenes Nap nevű programot Budapesten, amelyen a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete hat taggal vesz részt.

Veres Edina

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke számolt be a részletekről

Forrás: Nool

Fotó: Archív fotó

Az Országos Rák Bizottságot százhuszonegy évvel ezelőtt, 1902-ben alakította meg dr. Dollinger Gyula sebészprofesszor, a hazai rákkutatás úttörője. Szintén az ő munkásságának köszönhető az első rákregiszter elindítása is. Születésnapját, április 10-ét a Magyar Rákellenes Liga (MRL) kezdeményezésére 1993-ban nemzeti rákellenes nappá nyilvánították.

Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke kifejtette: e jeles napon a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére és az aktív közreműködés jelentőségére hívják fel a figyelmet országszerte.

– Húsvét miatt az idei rendezvényt néhány nappal később, április 12-én tartják meg. Az előadók 10 és 14 óra között elemzik hazánk helyzetét az ellátás, a kockázati tényezők, valamint a szűrések eredményessége szempontjából. A témák között szerepel egyebek mellett az elhízásjárvány okai és következményei, de a megjelentek információkat szerezhetnek az innovatív terápiákról a hazai tüdőrák ellátásban, illetve megismerkedhetnek a Rákmegelőzési e-learning tananyaggal is – részletezte a programokat Kreicsi Mária, aki arra is rámutatott, hogy a salgótarjáni alapszervezet hat taggal képviselteti magát az országos rendezvényen. Portálunk érdeklődésére korábban azt is elárulta, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések számának folyamatos növekedése jelenleg világprobléma.

Minden harmadik embert megkörnyékez a daganatos betegség

– Magyarországon évi 80 ezer új diagnózist állítanak fel, és sajnos egyre több a fiatal érintett. A közelmúltban tekintettem meg egy dr. Peták Istvánnal készített interjút, amelyben a kutatóorvos hangsúlyozta, hogy a világon percenként húsz, míg hazánkban negyedóránként egy embert veszítünk el rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt. Minden harmadik ember rákban érintett, és sajnos minden negyedik bele is hal a kórba – részletezte Kreicsi Mária, aki ugyanakkor pozitívumként megjegyezte, hogy a diagnosztikai és a terápiás eljárások dinamikusan fejlődnek. Mint fogalmazott: mindennek köszönhető, hogy amire egy évtizeddel ezelőtt még szinte tudományos fantasztikumként tekintettek, azt napjainkra már a hétköznapi terápiák közé sorolják.

A salgótarjáni alapszervezet elnöke arra is rámutatott, hogy a hazai onkológiai ellátás fejlődését fémjelzi továbbá az is, hogy egyre több onkológiai centrumban telepítenek új – MR, PET-CT, illetve PET-MR – készülékeket, illetve egyre több intézményben alkalmazzák már a sebészi robottechnikát is.

Zárásként Kreicsi Mária hozzátette: mindemellett pedig elkészült a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai tömbje, amellyel teljessé vált az országos onkológiai hálózat. A megyeszékhelyen az új onkológiai központ – jól képzett szakorvos-gárdával és a jelenleg elérhető egyik legmodernebb technológiával – már meg is nyitotta ajtaját a betegek előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában