Várakozás

2023.03.21. 17:28

Hamarosan megnyílik a betegek előtt a salgótarjáni onkológiai központ (fotók)

Hamarosan fogadja a betegeket a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai központja, amely jól képzett szakorvos-gárdával, a jelenleg elérhető egyik legmodernebb technológiával felszerelve biztosít majd a térségben élőknek komplex, európai színvonalú ellátást.

Gulyás Edina

Európai színvonalú ellátást fog biztosítani a hamarosan megnyíló salgótarjáni onkológiai központ

Fotó: Beküldött

Öt évvel ezelőtt, a Modern Városok Program 17, 4 milliárd forintos kormányzati támogatásával kezdődött el a Szent Lázár Megyei Kórházban 3300 négyzetméteren az onkológiai központ kialakítása, amely az elkövetkező napokban megkezdheti működését. Erről dr. Szabó Géza, az intézmény főigazgatója és kollégái tartottak kedd délelőtt tájékoztatást. 

Modern technikai eszközök segítik a gyógyítást

– Napokon belül elindulhat Salgótarjánban az onkológiai központ működése, ami eddig nem tapasztalt minőségi ellátást jelent Nógrád megyében – hangsúlyozta dr. Szabó Géza, hozzátéve: – Amennyiben a betegellátás elemei jól kapcsolódnak egymáshoz, akkor orvosszakmailag a legoptimálisabb időn belül juthatnak a betegek kezeléshez.  

Mint mondta, az onkológiai központban komplex kezelési lehetőségek egészítik ki egymást. Az onkológián kívül sugárterápiás és endovaszkuláris osztály is működik majd, emellett a kórházban az onkológiai műtétek feltételrendszere is lényegesen javulni fog. Ehhez kapcsolódik egy olyan érfestéses laboratórium komplexum, amellyel a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve agyér-betegségeket is megfelelően lehet kezelni. A főigazgató kitért arra is: ehhez kapcsolódik az előbb említett endovaszkuláris onkológia is. Ezzel a technikával, az arra alkalmas formájú és megjelenésű daganatos betegségekben, akár minimális beavatkozással lehet lényeges terápiás sikert elérni. 

A legmagasabb szintű ellátásban részesülnek a betegek

– Jelenleg a salgótarjáni kórház az ország egyik legmodernebb sugárterápiás centrumával rendelkezik – fogalmazott dr. Landherr László, a szakmai centrum vezetője. – Egységbe szervezve az onkológiai ellátást elmondható, hogy a megye lakossága jól jár ezzel a centrummal, hiszen a legmagasabb szintű ellátást kapják majd meg a megyeszékhelyen.  

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a megyei kórházban az onkológiai ellátás már több mint egy évtizede működik.

– Az osztályon kemoterápiás kezeléseket nyújtunk, illetve elhárítjuk a terápia következtében kialakult szövődményeket. Van fekvő- és járóbeteg ellátás, ambulancia, illetve az onkológiai gondozó is ide tartozik. Osztályunk 2019-ben hospice részleggel bővült, ahol a végstádiumú betegek ellátását végezzük – hangsúlyozta dr. Abdul Fatah Mohamed Bishr osztályvezető főorvos.  

 Sugárterápiával egészül ki a kezelés

– Az új onkológiai központ megnyitását követően sugárterápiával egészül ki a daganatos betegségek kezelése. Ehhez adottak a szükséges eszközök és a szakmai stáb is, mind orvosfizikusok, mind orvosok és asszisztensek tekintetében is – emelte ki dr. Tamaskovics Bálint, a sugárterápiás részleg vezetője. – Csapatunk fiatal és motivált. Célunk az, hogy európai színvonalú gyógyítást és kezelést biztosítsunk Salgótarján, a vármegye és a régió lakóinak. A rendelkezésre álló technika a jelenleg elérhetőek közül a legjobb. Az ellátás teljes palettáját tudjuk nyújtani, egyes nagyon ritka és nem általános technikával kezelhető eseteket leszámítva.

Jól képzett szakorvosgárda látja el a pácienseket

A salgótarjáni a 14. sugárterápiás centrum az országban, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig az egyik legmodernebb. Annak megnyitásával az egész országban csökkenni fog a várakozási idő, így a betegek a legoptimálisabb időn belül juthatnak majd kezeléshez. A fejlett technikai eszközökön kívül felkészült, jól képzett szakorvosgárda látja majd el a pácienseket. 

Dr. Landherr László, a szakmai centrum vezetője az idei év elejétől dolgozik a salgótarjáni intézményben. Azt megelőzően Budapesten, az Uzsoki Utcai Kórházban lévő nagy onkológiai központot vezette 12 éven keresztül. Ez az ország második legnagyobb sugárterápiás centruma. A Szent Lázár Megyei Kórház orvosszakmai csapatát erősíti dr. Tamaskovics Bálint főorvos is, aki több mint egy évtizeden keresztül dolgozott Németországban, a Düsseldorfi Egyetemen, amelynek jelenleg is kutatója és klinikai orvosa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában