Mai történések

2023.04.05. 21:43

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 5.

Akik ma nem tudták folyamatosan követni portálunkat, azoknak összegyűjtöttük a nap legfontosabb és legérdekesebb híreit.

Gubányi Patrik

Felavatták a balassagyarmati iskola sport- és olimpiatörténeti termét

Két olimpiai bajnok, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai, dr. Faragó Tamás vízilabdázó és dr. Hegedűs Csaba birkózó tartott élménybeszámolót szerdán a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában, ahol felavatták az intézmény sport- és olimpiatörténeti termét. Az intézmény tanulói megcsillogtatták képességeiket zongorajátékban, versmondásban és látványtáncban, majd Taskó András testnevelőtanár gyújtotta meg jelképes formában az olimpiai lángot. A pódiumbeszélgetés előtt Szabó Csaba a házigazda igazgató köszöntötte a megjelenteket. Az új szobában egy nagy világtérképen jelenítették meg  az eddigi téli és nyári olimpiák helyszíneit, ami mellett az intézményhez köthető személyiségek által felajánlott tárgyak díszelegnek, de akad néhány szakkönyv is a tárlat anyagában.

Elkezdődött a tavaszi szezon: gépszemlét tartott a Közút

Megtartotta tavaszi gépszemléjét szerdán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyében. Salgótarjánban 50, míg Balassagyarmaton 30 nap síkosságmentesítésre volt szükség, 6 és 3 nap volt, amikor hóeltakarítással kellett foglalkozni. Nógrádban körülbelül 4200 tonna az a só mennyiség, amelyet betudnak tárolni. Idén összesen, a két mérnökségen 2100 tonna só volt, amit elhasználtak. Amikor pedig az időjárás is úgy engedte, akkor tudtak szemetet szedni és növényzetet gondozni a társaság dolgozói. Emellett a burkolati hibákat kátyúzással javították több területen is. Lehel Zoltán, a közút megyei igazgatója kitért, hogy több utat is korszerűsítenek majd idén, emellett folyamatosak az utak mentén lévő zöld területek karbantartási munkálatai is, de a kátyúzások is. A szemétszedés is rendszeres, amely során igen nagy mennyiség gyűlik össze. Ez a nógrádi igazgató szerint is elkeserítő. Elárulta, hogy a Föld Napja alkalmából, április 22-én a Közút vármegyei szervezete is csatlakozik majd a Te Szedd! Elnevezésű szemétszedő akcióhoz.

Megnyílt Nagyoroszi legújabb játszótere

Átadták Nagyoroszi legújabb játszóterét. A kicsiknek csúszdás mászóvárat, rugós játékot, homokozót, hintákat és ügyességi eszközöket. Az újonnan épített játszótér átadója az óvodások műsorával kezdődött, majd Babicska Károly polgármester köszöntötte a jelenlévőket és megtartotta ünnepi beszédét. Hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a helyben élő gyermekek lehetőségeikhez mérten boldogan éljenek. Rámutatott: a Magyar Falu Program keretében 6 millió forintból hozták létre a játszóteret. Az eseményen Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta, hogy fontos nagyobb figyelmet fordítani a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére, amelyben az új játszótér is segítséget nyújt.  – A szülők is megtaníthatják azokat a normákat és szokásokat a gyerekeknek, amelyek a közösségi életben is a hasznukra válnak majd – hangsúlyozta Balla Mihály.

Színes programok várják húsvétkor az érdeklődőket Somoskőben

Sokadalom és piknik várja a látogatókat Somoskőben. A Somoskői Húsvéti Sokadalom és Piknik elnevezésű rendezvényt április 8-án, szombaton 10 és 16 óra között rendezik meg az Somoskői Látogatóközpont területén, ahol  a BEB Zenekar és a somoskőújfalui Kiskút Tánccsoport is színpadra lép. Helyi és az ország számos pontjáról érkező kézművesek kínálják majd termékeiket. Ahogy minden évben, úgy idén is lesz alkalom a jótékonykodásra: Somoskő környezetének szépítésére fordítják a befolyt összeget.

Térkővel dobta be haragosa autójának üvegét egy nógrádi férfi

A Nógrád Vármegyei Főügyészség szerdán kiadott közleménye szerint a vádlottnak és a sértettnek anyagi jellegű vitája volt, ezért a vádlott tavaly november 11-én az éjszakai órákban Kétbodony és Szente települések közötti útszakaszon egy 2,5 kilogrammos bazalt térkővel megdobta a sértett személygépkocsijának szélvédőjét. A kővel betörte az autó bal első oldalablakát is, majd az egyik visszapillantó tükrét kézzel letörte. Az ügyészség a férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat. Indítványozták, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével halmazati büntetésül szabjon ki vele szemben felfüggesztett szabadságvesztést, kötelezze őt a sértettnek okozott közel 70 ezer forint okozott kár és a nyomozás során felmerült 22 600 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Salgótarjáni fiatalok okoztak 3 millió forintos kárt a Szojka Ferenc Stadionban

A salgótarjáni rendőrök három fiatal férfit fogtak el, akik betörtek, majd több mint egymillió forint értékben loptak a Szojka Ferenc Stadionból. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a két 20 éves férfi és fiatalkorú társuk március 17. és március 21. között a vármegyeszékhelyen található stadionhoz ment és az épület oldalán található rácsot le-, míg az az mögötti ajtót befeszítve oda bejutott és ott kutatást végzett. A főépületben végeztek a tevékenységükkel a stadion külső részén folytatták bűnös ténykedésüket, aminek eredményeként mozgásérzékelő lámpákat, és nagyméretű fém sárkaparó rácsot, valamint öntvény csatorna fedelet és több méter lefolyócsatornát loptak el. Az ingatlan mellett található melléképületet sem kímélték, ahová szintén erőszakkal jutottak be és onnan pályaöntözési kelléket, locsolótömlő tartó állványt szórófejjel, valamint több százméter tömlőt, és számos kézi szerszámot loptak el. Ezek mellett  melléképület külső részéről is leszaggattak több méter lefolyócsatornát, valamint elektromos vezetékeket, amelyeket szintén magukkal vittek. A fiatalok a főépület melletti hőszolgáltató helyiség bejárati ajtajának a zárszerkezetét is megrongálták, majd oda bejutva szintén kábeleket szaggattak ki a falból, és azokat is ellopták. A rendőrök a széleskörű adatgyűjtés eredményeként beazonosították és elfogták a két 20 éves salgótarjáni férfit és a 16 éves társukat, akiket lopás bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A bűncselkemény elkövetését mindhárom fiatal elismerte.  A nyomozás során megállapítást nyert az is, hogy a fiatalok az értékek egy részét egy salgótarjáni színesfém-átvevőhelyen értékesítették. A férfiak lakásán megtartott házkutatás is eredményre vezetett, mivel ott a nyomozók számos a bűncselekményből származó tárgyat találtak meg és foglaltak le. A Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a három férfi ellen indított büntetőeljárás során vizsgálja további személyeknek a bűncselekményben való részvételét is.

Nyuszis mesejelenetekkel szórakoztattak Érsekvadkerten

A minap kiválóan szórakozhatott a vadkerti nézőközönség, ha betekintett az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Petőfi Színházába. A közösségi házban megrendezett programon az iskola diákjai igazán kitettek magukért. Az első évfolyamosok a közelgő ünnephez is aktuális, nyuszis zenés mesejelenetet adtak elő, melyet osztályfőnökeik, Gura Ildikó és Zagyvai Beáta Katalin tanítottak be nekik. A negyedik osztály drámásai által előadott Arany Lacinak – Fontányi Andrea tanárnő által megálmodott – versfeldolgozása is osztatlan sikert aratott a nézők körében. 

Elektronikai hulladékokat gyűjtenek be

Ingyenes lakossági és közterületi elektronikai hulladékgyűjtést tartanak Cereden április 11-ig. A helyiek munkanapokon 8 órától 16 óráig adhatják le a faluház mögötti füves területen a használaton kívüli, árammal, vagy akkumulátorral működő, ép eszközeiket és berendezéseiket. A szervezésben résztvevő Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. nem tudja átvenni például az orvostechnikai eszközöket, földfém kábeleket, radioaktív berendezéseket, fénycsöveket, toner patronokat vagy a napelemeket.

A papírfonásba és a quiling technikába nyerhettek betekintést

Összeállt a márkházi szakkörökön készült alkotásokat bemutató kiállítás. A település csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezéséhez, amelynek köszönhetően a helyiek A Szakkör program keretében a papírfonás és quilling technikájával ismerkedhettek meg. Az utolsó foglalkozások alkalmával a résztvevők kiválasztották az elmúlt hónapok legszebb műveit, így az érdeklődők láthatnak feltekert papírgalacsinból készült fákat, mandalákat, macskákat vagy épp tollakat, valamint papírpálcákból fonott tárolóalkalmatosságokat, házikót, és csillagokat is.

Ne tervezzünk könyvtárba menni húsvétkor

Húsvét napjai alatt nem nyitja ki kapuit az olvasóközönség előtt a Balassi Bálint Megyei Könyvtár. Az intézmény közösségi oldalán osztotta meg a tájékoztatást, amely szerint április 7-től, péntektől április 10-ig, hétfőig zárva tartanak. Az ünnep elmúltával a megyei könyvtár április 11-én, kedden a megszokott nyitvatartással, azaz 10 és 18 óra között fogadja a könyvek szerelmeseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában