Friss

2023.04.04. 21:43

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 4.

Ma sem maradtak hírek nélkül portálunk olvasói. Összeszedtük a nap legfontosabb történéseit, híreit, amikről nem érdemes lemaradni.

Gubányi Patrik

Idén 800 éves Érsekvadkert

Fennállása 800. évfordulóját ünnepli Érsekvadkert. A nógrádi település már jóval a tatárjárás előtt is fennállt. Ezáltal nemcsak Nógrád vármegye, hanem az ország legidősebb települései közé is tartozik. Dr. Őszi Attila Csaba, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta: az ő életükben már nem lesz kerek 100-as évforduló, ezért a mostani 800-at a lehető legjobban kell megszervezniük és megtartaniuk. Így az idei év minden rendezvényét ennek fényében szervezik, kiemelten a Nagygönc Fesztivált és a Terményáldó körmenetet. A fő ünnepség augusztus 26-án és 27-én lesz – számolt be a polgármester.

Benzinkút épül Szurdokpüspökiben

A közeljövőben benzinkút épül Szurdokpüspökiben. A beruházás több mint 125 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően valósulhat meg a település külterületén. Pintér Miklós Ervin, a falu polgármestere tájékoztatott, hogy az érintett területen a munkálatok már javában zajlanak. Hozzátette: a beruházás nemcsak a helyi lakosok számára kedvező, de a 21-es főúton közlekedőknek is nagyobb üzemanyag-ellátottságot biztosít majd, és munkahelyet is teremt a településen.

Fennakadást okozott a jelzőlámpák meghibásodása Salgótarjánban

Több jelzőlámpa nem működött a salgótarjáni kereszteződésekben – jelezték olvasóink. Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója megkeresésünkre reagálva ismertette, hogy értesítették a művezetőt, aki azóta már orvosolta is a gondot. A jelzőlámpa hiánya okozott egy kis felfordulást a járókelőknek, de ismét zavartalanul halad a forgalom.

Vágányzár lesz a Hatvan és Somoskőújfalu vasútvonalon

Vágányzár lesz a Hatvan és Somoskőújfalu vasútvonalon április 17-23. között – közölte Somoskőújfalu önkormányzata a Máv-Start értesítése alapján a közösségi oldalán. Mint írták, a lezárás oka az, hogy a két állomás között pályakarbantartási munkálatokat végeznek majd. Az érintett vasútvonalon valamennyi vonat helyett vonatpótló autóbusz fog közlekedni. Az autóbuszok útvonala jelentősen eltér majd a közforgalmú vasúti menetrendtől. Ezáltal Nógrád megyében Jobbágyiban a galgagutai elágazásnál, Szurdokpüspökiben a Szabadság út 5. szám előtti autóbusz megállóhelyen, Mátraverebélyben a szentkúti elágazásnál, Kisterenyén pedig az Ózdi úti elágazásnál, szintén ezen a településen Kisterenye-Bányatelep autóbusz megállóban, Zagyvapálfalva vasútállomás helyett a Szécsényi útelágazásnál, Salgótarjánban pedig a postai aluljáró autóbusz megállóhelyen állnak majd meg a pótlóbuszok.

A végéhez ér Nemtiben a civilház és a polgárőrök épületének energetikai korszerűsítése

Hamarosan befejeződik Nemtiben a civilház és a polgárőrök épületének energetikai felújítása. A korszerűsítésre 54 millió forintot fordíthat az önkormányzat, amelyre a szükséges forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán nyerték el. Széll Istvánné, a település polgármestere kérdésünkre kiemelte, hogy a fenti összegből az épület szigetelése és a fűtéskorszerűsítés valósul meg. 

Húsvéti véradást szerveznek Salgótarjánban

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete húsvéti véradást szervez a Salgótarjáni Területi Vérellátóban április 6-án, csütörtökön, 13 és 17 óra között. Tóthné Simon Andrea, a vöröskereszt megyei szervezetének munkatársa hangsúlyozta: négynapos ünnepre készülnek, a hosszú hétvégék pedig mindig különös kihívást jelentenek a vérgyűjtésben. A betegek ellátásához viszont folyamatosan szükség van a vérkészítményekre az ünnepek előtt, alatt és után is – húzta alá. Mint mondta, ahogy minden alkalommal, úgy most is apró ajándékkal, határidőnaplóval és tollal hálálják meg a donorok önzetlenségét.

Távközlési vezetékre dőlt egy fa a megyeszékhelyen

Távközlési vezetékre dőlt és részben akadályozta a gyalogos- és a járműforgalmat egy fa kedd reggel Salgótarjánban, a Bem utcában. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Nool.hu-nak elmondta, hogy a Salgótarján hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát az úttestről és a járdáról. Hozzátette: mivel a megdőlt fát tartó távközlési vezeték a káreset felszámolását követően belógott az úttest fölé és akadályozta a járműforgalmat, ezért az egység kordonszalaggal elzárta az érintett részt.

Különleges ereklyékből nyílt kiállítás Alsótoldon

Régi, XIX. századi kerámiákból és edényekből nyílt kiállítás Alsótoldon. A tárlat darabjait a településen fazekasként tevékenykedő Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás gyűjtötték össze. A több mint 100 darabos gyűjtemény betekintést nyújt az elmúlt évszázadok fazekas manufaktúráinak munkáiba. A kiállítást Alsótoldon, a fazekas műhely mellett álló régi pajtában rendezték be, amit ingyen tekinthetnek meg az érdeklődők. Akik élnének ezzel a lehetőséggel, hétfőtől vasárnapig 10 és 16 óra között tehetik azt meg, azonban előtte érdemes telefonon bejelentkezni.

Virágokkal és könyvpaddal színesítik a salgótarjáni parkot

Virágokkal és könyvpaddal színesítik a salgótarjáni parkot. A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont – több nógrádi szervezettel karöltve – különleges akcióval tiszteleg Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából. Szerdán a Bolyai János Gimnázium alatt található parkba virágokat helyeznek el, valamint ott talál otthonra a város negyedik könyvpadja is, ahonnan a „Cserélj ki, vigyél el, hozzál vissza, olvass el!" mottó jegyében bárki szabadon hazavihet egy-egy könyvet, de akár a padon is olvasgathatja a műveket.

Szabadtéri tárlatra invitálták a balassagyarmatiakat

Palócföld ezüst szalagja címmel nyílt szabadtéri kiállítás Balassagyarmat főterén minap. A helyi fotósok által megörökített pillanatok az Ipoly értékeit, vízi turizmusát, valamint lenyűgöző tájait mutatják be. A kiállítás megnyitóján Medvácz Eszter ifjúsági-kulturális referens köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, hogy a tárlat célja az, hogy több figyelmet fordítsunk az Ipoly rejtett kincseire. Hozzátette, hogy a kiállítás több balassagyarmati fotóművész és alkotó közreműködésével jött létre. A kiállított fotók  bemutatják az Ipoly mente gazdag kulturális és turisztikai értékeit, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és természetvédelmi terület lenyűgöző tájait, vízi és szárazföldi túraútvonalait. A Palócföld ezüst szalagja című program a Gansel udvarban vetítéssel folytatódott, ahol az Ipolyról készült filmeket tekinthették meg az érdeklődők.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában