Évforduló

2023.04.04. 14:00

Fennállása nyolcszázadik évfordulóját ünnepli Érsekvadkert

Címkék#évforduló

Érsekvadkert már jóval a tatárjárás előtt is fennállt. Ezáltal nemcsak Nógrád vármegye, hanem az ország legidősebb települései közé is tartozik.

Lászlók Judit

Terményáldó körmenetet rendeznek, és megtartják a Nagygönc Fesztivált is

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Szűkebb hazánk hatodik legnépesebb települése ebben az évben ünnepli fennállásának 800. évfordulóját, így 2023-ban minden rendezvényt ennek fényében rendeznek meg a községben, kiemelten a Nagygönc Fesztivált és a Terményáldó körmenetet. Dr. Őszi Attila Csaba, a község polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy ez a 800 év azt jelenti, hogy az ország olyan települései közé tartoznak, melyek már a tatárjárás idején lakottak voltak. 

– A mi életünkben már nem lesz kerek 100-as évforduló, ezért a mostani 800-at a lehető legjobban kell megszerveznünk és megtartanunk. Így az idei év minden rendezvényét ennek fényében szervezzük, kiemelten a Nagygönc Fesztivált és a Terményáldó körmenetet. A fő ünnepség augusztus 26-án és 27-én lesz – mondta a polgá­rmester. 

Hozzátette: – Augusztus 26-án, szombaton úgynevezett „világi” programot tervezünk, majd augusztus 27-én, vasárnap lesz a Terményáldó körmenet. Erre a kétnapos rendezvényre több települést, közméltóságot, politikust, kormánytagot hívtunk és szeretnénk még meghívni. Továbbá meghívást kaptak a fellelhető „Érsek” előtaggal rendelkező települések vezetői is. 

Gazdag programot kínálnak

Dr. Őszi Attila Csaba kifejtette, augusztus 12-én a Nagygönc Fesztivál gazdag programot kínál a település lakóinak és a látogatóknak egyaránt. Az est fellépője a 3+2 zenekar lesz, de a tavalyihoz hasonlóan minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót aznap 11 órától egészen másnap hajnalig. Augusztus 26-án folklór-napot szerveznek a falu központjában, ahol a meghívott települések, testvértelepülések és az „Érsek” előtagú települések adnak majd műsort. Továbbá amennyiben lesz rá mód, akkor a közösségi házban színházi előadást tartanának. Ugyanezen a napon folyamatos vetítés keretében Érsekvadkertről tekinthetnének meg képeket az érdeklődők, ugyanis a helyiek több tízezer fotóval rendelkeznek a község múltjáról. 

– Szeretnénk augusztus hónapig befejezni a jelenleg zajló projekteket, elsősorban a Hősök terének megújítását és a parkolók kialakítását a falu központjában. Emellett fontos, hogy augusztusig befejeződjön a polgármesteri hivatal épületének tetőfejújítása – mondta dr. Őszi Attila Csaba.

Önerőből is a legjobbat szeretnék kihozni az ünnepségből
– Augusztus 27-én, vasárnap megtartjuk a Terményáldó körmenetet, ahol Marton Zsolt püspök, a Váci egyházmegye vezetője celebrálja majd a misét. Erre a napra meghívunk több közméltóságot és politikust. Bízunk benne, hogy elfogadják a meghívásunkat, és részvételükkel emelik majd az ünnep fényét – emelte ki a polgármester. Aki kitért arra is, sajnos az önkormányzatokat sújtó megszorítások nem kedveznek számukra, de ennek ellenére önerőből is a legjobbat szeretnék kihozni az ünnepségből. Elmondása szerint tavaly is annak érdekében nyújtottak be pályázatokat, hogy Érsekvadkert 2023-ra a legszebb arcát mutathassa, azonban a jeles alkalom ellenére csak minimális összegű pályázatokat sikerült elnyerniük. Ettől függetlenül azonban lelkesen készülnek a 800. évfordulóra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában