Hírösszefoglaló

2023.04.13. 21:30

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 13.

Ma sem maradtak hírek nélkül portálunk olvasói. Összeszedtük a nap legfontosabb történéseit, híreit, amikről nem érdemes lemaradni.

L. J.

Halálra gázoltak egy nőt Ludányhalásziban 

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt április 13-án, reggel Ludányhalásziban, a Losonci úton. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján – ez ideáig tisztázatlan körülmények között – egy személygépkocsival közlekedő férfi elütötte az előtte haladó kerékpárost. A biciklis az ütközés következtében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyiektől úgy tudjuk, egy köztiszteletben álló, helyi család idősebb hölgy tagját gázolták el, aki korábban az önkormányzat dolgozója volt.

Az NB II-ben folytatja a Salgótarjáni VSE 

Az elmúlt héten ért véget a Pest megyei B. Nagy Zoltán Regionális Női Futsalbajnokság rájátszása, ami a Salgótarjáni VSE sikerét hozta. Az idény rendkívüli izgalmak között zajlott, hiszen az április 7-én, pénteken rendezett utolsó játéknapra úgy érkezett meg a Nógrád vármegyei alakulat, hogy le kell győznie az Almásfüzitőt, hogy bajnok lehessen. Ugyan az Almásfüzitő csapata kétgólos előnyre tett szert az első percekben, de a lányok parádésan játszottak és megfordították az összecsapást, amit végül 4-2 arányban nyertek meg. Így jövőre már az NB II-ben bizonyíthatnak.

Közeleg az érettségi 

Rohamosan közeleg a nógrádi tanulók életük egyik, ha nem a legfontosabb állomása, az érettségi. A véghajrában egyre ingerültebbek a diákok, ezért fontos, hogy a közeli barátok, családtagok támogassák és biztassák őket. A tervek szerint május 8-án, hétfőn, 9 órakor kezdődik a megpróbáltatások sora, a hagyományokhoz híven magyar nyelv és irodalom témakörben. Az emelt szintű szóbeliket június 7-14-ig, míg a középszintűeket június 19. és 30. között tartják majd. Kovács Rózsa, salgótarjáni pszichológus szerint minden fiatalnál más a tanulás iránti motiváltság és a stresszkezelési mód. Emiatt szülőként vagy barátként fontos ismerni a fiatalt, mert ettől függ, hogy mi is az a támogatási forma, ami számára a legelőnyösebb.

Ajándékot kaptak a véradók

Szerdán a salgótarjáni Zenthe Szalonban tartottak véradást, ahol páros belépőjegyeket ajándékoztak a donoroknak. Simon Lajos, a salgótarjáni teátrum igazgatója elmondta: a Zenthe Ferenc Színház számára megalakulásától fogva természetes a társadalmi felelősségvállalás, ezért szívesen csatlakozik karitatív célú eseményekhez. Ennek jegyében jó kapcsolatot ápolunk a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetével. A színház már több éve a Zenthe Szalonba várja azokat, akik tűszúrásra szeretnék nyújtani karjukat, nem volt ez másképp szerdán sem. Az első öt civil résztvevőt pedig páros színházjeggyel ajándékozták meg. 

Magas szintű Salgótarjánban a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint, az előző héthez képest további emelkedést mutat a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. A minták háromnegyedét emelkedő tendencia, kisebb részüket pedig stagnálás jellemzi. Emelkedő tendencia jellemző többek között Salgótarjánra is. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja két vizsgált városban – Pécsett és Salgótarjánban – a magas koncentrációtartományba, egy városban – Kecskeméten – a mérsékeltbe, a többi vizsgált helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható.

Gondot okoznak a kóbor kutyák megyeszerte

Erdőtarcsán leginkább az okoz problémát, hogy megunják az ebeket és kidobják a falu határában őket. A kutyák bemennek a településre, az emberek pedig félnek tőlük. A másik gond, hogy vannak olyan gazdák, akik nem figyelnek a kutyájukra és kiszöknek otthonról. Nagylócon inkább kóborló kutyák vannak, akiknek akad ugyan gazdájuk, de mégis kiszöknek otthonról, azonban ez a tulajdonost nem zavarja. Az önkormányzat büntetésekkel próbálkozik jelenleg, de sokszor sajnos nem tudják azonosítani az állatot, mert sokaknál nincs chip. A befogása pedig nagyon drága, hiszen tíz ebet elvitetni mintegy félmillió forintba kerül.

A főváros után elsőként Balassagyarmaton mutatták be az előadást

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A budapesti ősbemutató után a vidéki helyszínek közül elsőként Balassagyarmat sportcsarnokába érkezett szerdán a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság elnevezésű programsorozat keretében. Az egyedi szerzeményeket, előadásokat, videoklipeket– Aurevoir, Dánielfy Gergő, Ember Márk, Paulina, Romengo, 4S Street, Trap kapitány és a Tha Shudras, The Biebers, valamint Sena jelenítette meg a közönségnek.

Megújul az útszakasz

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 3,1 kilométeren újul meg a 2122-es jelű út szakasza. A Nagylóc és Zsunypuszta közötti 3,1 kilométeres útszakasz felújítása a Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósítják meg. Ennek részeként a szakemberek gondoskodnak a meglévő felület profilmarásáról, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet cseréjéről, ezt követően aszfalt kiegyenlítő réteg, majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka épül. Megtörténik a KRESZ táblák cseréjére és az új, tartós burkolati jelek festése is. A fejlesztés 90 napot vesz igénybe. 

Megtalálták az eltűnt lányt

Március 6-án a szátoki Margaréta Gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott egy 16 éves lány. A tinit már több mint egy hónapja körözte a rendőrség, ám szerda délután friss információt kaptunk vele kapcsolatban. Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunkat arról tájékoztatta, hogy megtalálták a keresett személyt

Megsérült egy biciklis

Összeütközött egy furgon egy biciklissel csütörtök délelőtt Drégelypalánk belterületén. Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a portálunk érdeklődésére elmondta: a baleset során a biciklis megsérült, akit a mentőszolgálat munkatársai azonnal kórházba szállítottak. Méhes Dóra, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa arról tájékoztatott, hogy a fiatal kerékpárost súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban szállították a területileg illetékes kórházba.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában