Balesetveszély

2023.04.25. 14:02

A gyermekek biztonsága a legfontosabb: sorra ellenőrzik a nógrádi játszótereket

Gomba módra szaporodnak a játszóterek szűkebb hazánk településein. Élve a pályázati lehetőségekkel az önkormányzatok sorra újítják fel és telepítik a játszóhelyeket, amelyek biztonságát rendszeresen ellenőrzi a fogyasztóvédelem.

Gulyás Edina

A játszóterek biztonsága nem játék

Forrás: Shutterstock

– A gyermekek védelme érdekében a fogyasztóvédelem rendszeresen, évről évre kiemelten ellenőrzi a vármegye területén található közterületi, intézményi és egyéb játszótereket – tájékoztatott a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal. – Ezek az ellenőrzések kiterjednek a kijelölt szervezetek vizsgálatai során esetlegesen megállapított hibákra, a nyilvántartásokra és a tájékoztató táblákra is.

Amint arról beszámoltak: a Magyar Falu Programnak és más lehetőségeknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen emelkedett szűkebb hazánkban a játszóterek számra. Azokat a telepítést követően csak a kijelölt szervezet által végzett, úgynevezett használatba vétel előtti ellenőrzést követően vehetik birtokba a gyerekek. Ezután meghatározott időközönként – a jelenlegi szabályozás szerint három évente –, illetve áttelepítés esetén szükséges az eszközök ismételt felülvizsgálata.

– A hatóság szúrópróbaszerűen és lakossági, vagy más bejelentések alapján is ellenőrzi a településeken található játszótereket, de a kijelölt szervezet által megküldött jegyzőkönyvből is értesülhet arról, ha valamely eszköz nem megfelelő. A hinták, csúszdák, mászókák és egyéb eszközök biztonságos használatának feltételeit az üzemeltetőnek kell biztosítania. Ezért, ha a kijelölt szervezet szakértője valamilyen hibát jegyzőkönyvez, úgy az üzemeltetőnek azt orvosolnia kell: ki kell javítania, vagy el kell bontania az eszközt – fogalmazott közleményében a hivatal. – Amennyiben a telepítés, illetve az üzemeltetés anélkül történik, hogy az eszköz biztonságosságáról a szakértő megbizonyosodott volna, vagy az üzemeltető a megállapított hibákat nem javítja, úgy a hatóság megtiltja a játszótéri eszköz használatát. 

 

Indokolt esetben bírságot is kiszabnak

 

Salgótarjánban például tavaly év végén 10 óvodában kellett a játszótereket lezáratni, mivel a kijelölt szervezet az eszközöket „nem megfelelőnek” minősítette, de az üzemeltetők nem tették meg a szükséges lépéseket a hibák elhárítására. Úgy tudjuk, hogy azóta már több helyen is orvosolták az észlelt problémákat, így a gyerekek már használhatják az eszközöket. 

A játszóterek hatósági ellenőrzése a kellemesen tavaszias időjárás beköszöntével egyre intenzívebbé válik

 – hívta fel a figyelmet a kormányhivatal.

A Magyar Falu Program támogatásával élve több nógrádi községben is megújultak az elhasználódott játszóeszközök. Bujákon ötmillió forintból épült meg a közelmúltban egy játszóhely. A falu központjában, a gyermekek biztonsága érdekében egy elkerített területen készült az el.

– Ez egy hiánypótló beruházás, hiszen a korábbi eszközök már nagyon elavultak és veszélyesek voltak – hangsúlyozta Borbély Gábor polgármester. – A pályázati támogatásnak köszönhetően immár biztonságos és korszerű kikapcsolódási lehetőséget tudunk nyújtani az apróságok számára.

Mihálygergén a fenti program által az óvodával szembeni területen, az Akácos úton található régi játszóteret fejlesztették ötmillió forintból.

Szikoráné Sebestyén Katalin polgármester arról tájékoztatott: az elavult eszközöket elbontották és újakra cserélték. A kivitelező kéttornyú csúszdás játszóvárat, homokozót, mérleghintát és forgótárcsát is telepített a területre, ahol padokat is kihelyeztek. A gyerekek már használatba is vették a korszerű játszóhelyet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában