Alkotás

2023.03.09. 16:42

Mesés dekorációk: mandalát és bortartót is készítenek a márkházi papírfonók

A papírfonás és az úgynevezett quilling technikáját sajátíthatják el a település lakosai A Szakkör – Tudásunkkal kézen fogva program keretében.

Veres Edina

Videók segítségével minden alkalommal finomíthatják és új fortéllyal bővíthetik az addig elsajátított technikát

Forrás: Beküldött fotó

Gyetvai Mónika, a márkházi szakkörök vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: tavaly nagy érdeklődés övezte a lakók részéről a mézeskalács-készítő programsorozatot, amelyet szintén a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által életre hívott kezdeményezés segítségével valósítottak meg. 

– A tavalyi foglalkozások sikerén felbuzdulva idén arra vállalkoztunk, hogy két különböző témájú szakkört is elindítunk a településen. A papírfonás alapjait hatan, míg a quillingjét öten sajátítják el alkalomról alkalomra. Ez előbbi technika nem idegen a helyiek számára, hiszen néhány évvel ezelőtt gyakorolhatták már ezt a fajta kézműves tevékenységet egy saját szervezésű programon. Emellett az NMI által kínált tizenöt szakkörlehetőség közül a quilling is felkeltette az érdeklődésünket – részletezte Gyetvai Mónika a foglalkozások kiválasztásának menetét, majd azt is kifejtette, hogy mind a két szakkör elérte a kitűzött célt, hiszen azok nyomán a községben remek közösség alakult ki. 

Hozzátette: a honlapon elérhető videók segítségével minden alkalommal finomíthatják és új fortéllyal bővíthetik az addig elsajátított technikát, illetve a közösségi oldalukon nem csupán az elkészült művekről számolnak be, hanem az alkotási folyamatról is. Ahogy azt korábban a Nool.hu is megírta, a quillingezés során például tollak és hópelyhek dicsérték már az alkotók kezeinek munkáját, míg a papírfonással a csillagok mellett kisebb tároló alkalmatosságokat is készítettek. A legutóbbi foglalkozásokon a résztvevők a felgöngyölt színes papírcsíkokból mandalákat, míg a papírpálcák egymásba fűzésével bortartókat és tolltartókat formáztak. Az ez előbbiekkel kapcsolatos munkafolyamatnak már a végére is értek, míg az utóbbiakat várhatóan a jövő héten fejezik be teljesen. 

A márkházi szakkörök március közepén érnek véget egy, az alkotók műveit bemutató kiállítással. Gyetvai Mónika zárásként végül elárulta, hogy a szakkörökön kialakult közösséggel ugyanakkor húsvétra is lelkesen készülnek különböző díszek megalkotásával. Mint fogalmazott, a falu határában található egy kis házikó, amely advent idején a helyi betlehemnek ad otthont, azonban idén áprilisban nyuszikkal, színes tojásokkal és csibékkel varázsolják majd igazi kézműveskuckóvá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában