Üdv itthon!

2023.03.21. 06:55

Idén korábban érkezett meg Simon, az első gólya Szügybe

A tavalyinál közel két héttel korábban érkezett meg fészkébe Simon, a szügyi gólya.

L. J.

Frenyó Gábor, a település polgármestere a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a tavalyinál közel két héttel korábban érkezett meg Simon, és remélik rövidesen a párja is követi őt. 

Mint írta: a község gólyája megkezdte a fészek berendezését és már az első napon sikerült műanyag hulladékot is begyűjtenie, amit a hatósági engedély megadását követően szeretnének eltávolítani. 

Csak úgy mint tavaly, idén is élőben követhető a község weboldalán a Madách Imre Általános Iskola kéményén fészkelő gólyák élete. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, „Fogadj örökbe egy gólyafészket!” címmel gólyavédelmi program indul megyénkben, melynek célja a költések intenzív megfigyelése a madarak védelme.

Fokozottan védett madár


 

A fehér gólya Európában és Ázsiában elterjedt, de élőhelyein egyre fogyatkozó madárfaj. Tollazata nagyrészt fehér, de szárnyainak végeit fekete tollak borítják. Lába hosszú, csőre hosszú, hegyes és piros. Ragadozó madár, és sokféle fajt fogyaszt; zsákmányol rovarokat, halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat. Monogám, de a párok nem maradnak együtt egész életükben; a pár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33-34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyökgólyák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában