Természetvédelem

2023.02.17. 13:59

Örökbe fogadhatjuk a gólyafészkeket Nógrádban is

Tél vége van, vándorútjukról egymás után érkeznek a vonuló madarak, nem ritka, hogy már február utolsó napjaiban megérkeznek az első fehér gólyák is.

Kelepel a fehér gólya. Magyarországon néhány példány át is telel

Forrás: Nool.hu

Fotó: Frank Yvette, Délmagyarország

Minden vonuló madarat sok veszély fenyeget a vándorút során, de a hazánkban fészkelők sincsenek teljes biztonságban, itthon a legnagyobb gondokat az táplálkozóterületek és a fészkelőhelyek elvesztése okozza. A fehér gólyák, mivel az ember közelében élnek, különösen népszerű madarak, fészkeik pedig fokozott figyelmet érdemelnek. 

„Fogadj örökbe egy gólyafészket!” címmel gólyavédelmi program is indul, célja a költések intenzív megfigyelése a madarak védelmére - írja portálunknak eljuttatott közleményében a Honton élő Sámuel Zsuzsanna.

Fogadj örökbe gólyafészket
Gólyák a fészkükön. Nógrádban az Ipoly-völgyben él a legtöbb
Fotós: Picasa / Forrás: Nool.hu

A programban részt vevők - magánszemélyek, cégek, óvodai, iskolai csoportok - jelképesen örökbe fogadnak a lakóhelyükön/ telephelyükön található egy vagy több gólyafészket. Amíg a gólyák itthon vannak, rendszeresen figyelik a fészket, megfigyeléseikről feljegyzéseket készítenek, ehhez fészekfigyelő adatlapot kapnak. Ha úgy látják, baj van, azonnal értesítik a program vezetőjét, aki elmondja, az adott esetben mi a teendő, szükség esetén megszervezi a bajba jutott gólya mentését.

A programban részt vevők a gólyákkal, fészekfigyeléssel kapcsolatos kérdéseikkel bármikor fordulhatnak a program vezetőjéhez.

Sámuel Zsuzsanna programvezető  messenger mellett a [email protected] e-mailen és a +36-20-954-6817 telefonszámon is elérhető, munkáját a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány szakmai segítségével végzi.

Múlt év végén érdekes rekordot állított fel egy magyar gyűrűs fehér gólya. A Dél-Afrikában megfigyelt madarat, amit 2022-ben Vas vármegyében jelöltek, a fészkétől 9037 kilométerre látták. Ez természetesen légvonalban értendő, vándorlásuk közben a gólyák ennél lényegesebb hosszabb utat tesznek meg. A magyar madárgyűrűzés kezdete, 1908 óta 58, hazánkban jelölt fehér gólyát ejtettek el, vagy figyeltek meg Afrika déli csücskében. A korábbi távolsági rekord 9008 kilométer volt. 

A fehér gólya életmódjáról és védelméről bővebben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvashat.

Fogadj örökbe gólyafészket
Fiatal fehér gólyák a fészkükön
Fotós: Kiss Annamarie, Hajdú-Bihari Napló / Forrás: Nool.hu 

Tavaly a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is beszámolt az első nógrádi fehér gólyák megérkezéséről, a madarak számára készített fészekalapok kihelyezéséről. Védelemre szorulnak a madarak: az élőhelyek változásai miatt csökken Magyarországon a fehér gólyák állománya, ez jelenleg a Dunántúl nagyobb területeit érinti. A fészekaljakat emellett az időjárási szélsőségek is fenyegetik, főleg a késő tavaszi, kora nyári viharok okozhatják a fiatalok pusztulását. A BNPI egy sikeres endrefalvai fiókamentésről is beszámolhatott tavaly.

Nógrádban a legjelentősebb élőhelye az Ipoly-völgy, a Nógrádszakál és Őrhalom, valamint az Ipolyszög és Hont közé eső szakaszon található a legtöbb fészek. Az elmúlt években a mezőgazdaság átalakulása miatt a déli területeken állománycsökkenést, míg a Nógrádi-medence vidékén gyarapodást figyeltek meg a szakemberek.

 

Címkék#gólya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában