Ellátás

2023.03.27. 17:29

Ezt fontos tudni az örökbefogadásról a salgótarjáni lélekbúvár szerint

Számos elhagyott gyermek él szűkebb hazánkban, akik csak arra vágynak, hogy megtapasztalják a szerető otthon melegét. Az örökbefogadók azonban azzal számoljanak, hogy ezeknél a lurkóknál erős érzelmi törés, bizalmatlanság és szorongás tapasztalható. Időre van szükségük, hogy lelki állapotuk és értékrendjük a megfelelő állapotba kerüljön – tudatta a salgótarjáni pszichológus.

Gubányi Patrik

Elengedhetetlen tudni azt is, hogy jelentős különbség van a nevelőszülő és az örökbefogadó között

Forrás: Pexels | Illusztráció

A teljes értékű családoknál természetes, hogy a gyermeknek gondját viselik, meleg ebéddel várják haza és a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják neki. Ám azok a lurkók csak álmodnak erről, akiknek a szülei úgy döntöttek, hogy elhagyják és nevelőotthonba helyezik el őket. Ezeknél a kiskorúaknál fejlődési zavar, súlyos érzelmi törés, bizalmatlanság és erős szorongás alakul ki emiatt. 

Több házaspár döntött már úgy, hogy örökbefogadók lesznek, de pár hónap múlva visszavitték a gyermeket, mivel a képességeit és viselkedését nem találták megfelelőnek. A gyerkőcnek ez dupla tőrdöfést jelent, hiszen joggal érezheti azt, hogy nem kell senkinek. Emiatt többször is érdemes átgondolni, hogy megteszik-e a jövendőbeli szülők ezt a nagy lépést, mivel sok-sok türelem, valamint dupla adag szeretetet kell nyújtaniuk a gyermek felé. Kovács Rózsát, salgótarjáni lélekbúvárt kérdeztük a témában. 

– Amennyiben egy gyermek számára nem biztosított a szerető, stabil szülői háttér, az minden esetben komoly, hosszú távú, akár egész életre kiható személyiségfejlődési zavart eredményezhet. Különösen igaz ez azokra, akiket a szüleik valamilyen ok miatt nem akarnak, vagy nem képesek felnevelni. Ezeknél a csemetéknél életkortól függő formában, de minden esetben súlyos érzelmi törés tapasztalható. Elvesztik a bizalmukat az emberek felé, gyakran szorongók, visszahúzódók, esetenként pedig kisebb-nagyobb agresszivitás is megmutatkozhat. Nagyobb gyermekek, hogy feszültségeiket csökkentsék, gyakran megpróbálnak számukra elfogadható mentséget találni szüleiknek, például betegséget vagy pénzkereseti forrás hiányát. Ez kissé elviselhetőbbé teszi számukra azt a tényt, hogy a felmenők alkalmatlanok a nevelésre. A hátrahagyott gyerekek speciális nevelést igényelnek. 

Ahhoz, hogy a gyerkőcök lelki állapota rendeződjön, a velük foglalkozóknak stabilitást, érzelmi melegséget és feltétel nélküli szeretet kell adniuk, ugyanakkor fontos, hogy legyenek reális elvárások velük szemben. Azonban még ekkor is kétesélyes a dolog, főleg, ha nem kisbabaként kerülnek az ellátórendszerbe, mivel akkor már nagyon stabil viselkedési mintázatokkal rendelkeznek, amelyek könnyen elsodorhatják őket a deviancia felé. Fontos tudni, hogy jelentős különbség van a nevelőszülő és az örökbefogadó között. 

– Nevelőszülő esetén a kiskorúak tarthatják a kapcsolatot szüleikkel, így van összehasonlítási alapjuk a különböző életformákról. Ez segítheti, de gátolhatja is az életvitelüket. Sajnos sokan választják a szülői mintát, és ismétlik azok életvitelét. Szerencsére az is megfigyelhető, hogy fogékonnyá válnak a számukra biztonságot, sikereket, örömöket kínáló lehetőségekre. Az örökbefogadás annyiban különbözik, hogy nincs közvetlen kapcsolat a szülőkkel, így az örökbefogadó szülő értékrendje, érzelmi melegsége alakíthatja döntően a formálódó személyiségét – ismertette Kovács Rózsa. 
 

Fontos, hogy minél előbb közöljük az igazságot

– Örökbefogadás esetén fontos dolog, hogy az első pillanattól tudja a gyerek, hogy nem a vér szerinti szülők nevelik. Ez az ismerete nem csökkenti az érzelmi kötődést, de amennyiben később szembesül vele, az súlyos lelki megrázkódtatást és konfliktushelyzeteket eredményezhet, ami gyakran az örökbefogadó és a gyermek közötti kapcsolat végét is ­jelentheti. Az örökbefogadásnál kiemelkedő szerepet játszik, hogy kellően átgondolják a vállalkozó szellemű házaspárok ezt a formát, hiszen a hozzájuk kerülő kisgyermek egyrészt egy életre szóló elkötelezettséget jelent, másrészt nem tudható előre, hogy milyen személyiségvonásokkal rendelkezik, vagy milyen képességei vannak – hívta fel a figyelmet a pszichológus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában