Múltidéző

2023.03.06. 19:40

Fegyvert fogott a postásnő fejéhez a símaszkos rabló Őrhalomban

Húsz éve rabolta ki az őrhalmi postát egy símaszkos, fegyveres férfi. A postarablás híre sokkolta a közvéleményt. Az elkövetőt, aki fegyvert fogott a postamesternő fejéhez, egy órán belül elkapták a rendőrök.

A.E.

Megdöbbentő, egyben szinte példátlan eset rázta meg a nógrádiakat 2003. február 19-én, miután a délutáni órákban fegyveres rablás történt az őrhalmi postán. Az egyszemélyes postán dolgozó postamesternőt egy 190 centiméter magas, símaszkos férfi arra kényszerítette, hogy bepakolja támadója hátizsákjába a postán lévő, mintegy 120 ezer forint készpénzt. Hogy akciója hatásos legyen, az elkövető a nő fejéhez szorította a fegyvert – olvasható a Nógrád Megyei Hírlap akkori számában. 

Az alkalmazott ezt követően elindította az úgynevezett csendes riasztást, közben a rabló pedig gyalog elindult Balassagyarmat irányába, majd egy utcával arrébb beszállt egy piros színű Ladába és elhajtott Szécsény irányába. A szemtanúk elmondták, hogy az autón „riasztófelszerelés” felirat volt látható, a balassagyarmati rendőrkapitányság pedig mozgósította a rendőröket és a határőröket is, majd ellenőrzési pontokat hoztak létre Szécsényben és a környező kapitányságokon.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2003. február 21.

– Az őrhalmi polgárőrök pillanatokon belül megjelentek a helyszínen, s a lakosság segítségének is köszönhetően 47 perc alatt Hugyagon, a Jókai úton a körzeti osztályvezető és három megbízottja elfogta és bilinccsel ártalmatlanná tette az elkövetőt. A gépjárműből két pisztoly
került elő, megtöltve, s megtalálták a símaszkot, valamint a rabolt pénzt is. A tett elkövetésével G. László, 1974-es születésű érsekvadkerti lakos gyanúsítható alaposan, aki jelenleg munkanélküli, de korábban Budapesten dolgozott biztonsági őrként – áll a Nógrád Megyei Hírlap 2003. február 21-i számában. 

Mint kiderült, a rabló vagyonvédelmi-riasztószerelés vállalkozása csődbe jutott, emellett több százezer forint adósságot halmozott fel játékgépszenvedélye miatt is. Nem ez volt a férfi első bűne, 2002-ben folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt ugyanis a balassagyarmati bíróság már 60 ezer forint bírságra ítélte.

– A most rabolt pénzből adósságait, tb-tartozását szerette volna törleszteni. Akcióját előre kitervelte, számításba véve a posta aznapi kis forgalmát. Azért vette Hugyag felé útját, mert ott élnek szülei, s kerülő úton akart lakhelyére, Érsekvadkertre jutni – áll lapunk 20 évvel ezelőtti számában. A férfit még aznap őrizetbe vették, majd letartóztatták.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2003. február 21.

A Nógrád megyében működő postahivatalok történetében szinte példátlan volt az őrhalmi postarablás, a gyors felderítésben közreműködőket pedig a Magyar Posta Részvénytársaság a történteket követően elismerésben részesítette. 

– A napokban az őrhalmi postán Nágel Imre, a biztonsági szolgálat igazgatója és Baróczi András biztonsági osztályvezető köszöntötte Járja Istvánné postamestert, aki bátor helytállásáért, a biztonsági szabályok betartásáért a vezérigazgatóság köszönőlevelét és ajándékutalványt vehetett át. A fegyverrel megfenyegetett és megrémült postásnőnek akadt még annyi lélekjelenléte, hogy bekapcsolja a riasztót és még volt bátorsága a rabló után eredni, hogy milyen irányba, mivel megy el – írtuk a Nógrád Megyei Hírlap március 3-i számában.

Járjáné Balla Éva postamester keserűen emlékezett a történtekre, amikor a símaszkos fegyveres rabló - „ide a pénzt a felső fiókból!” - kiáltással ordított rá, és mikor zsákmányával távozott, többször is elismételte: „Utánam ne gyere, mert lövök!”

A véletlennek volt köszönhető, hogy épp a rabló távozása után érkezett a postára Renner Péter, a helyi polgárőr-egyesület elnöke, aki tudta, mit kell tennie. 

– A postásnő riasztása és megfigyelései, az őrhalmi polgárőrök szakszerű biztosítása jelentős segítséget adtak a rendőrségnek a rabló elfogásában – áll a 20 évvel ezelőtti újság hasábjain.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2003. március 3.
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2003. március 3.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában