Oktatás

2023.03.20. 18:03

Az Európai Unióról kaptak komplex felvilágosítást a salgótarjáni diákok

Az Európa Unió (EU) működéséről és lehetőségeiről tartott előadást a közelmúltban Fenyvesiné Mester Erika a Beszterce-lakótelepi általános iskola végzős tanulóinak. Az osztályfőnök szerint fontos, hogy a gyermekek jobban belelássanak az EU életébe, hiszen sokszor a felnőtteknél is komoly hiányosságot tapasztal ezzel kapcsolatban.

G. P.

A diákok megismerhették a legfontosabb alapelveket, amelyeken az Európai Unió határozatain alapulnak, és azoknak a testületeknek a munkáját, amelyek a döntéseket meghozzák

Forrás: Beküldött

A napokban a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagintézmény végzős diákjainak tartott egy tájékoztató, interaktív előadást Fenyvesiné Mester Erika, a Europe Direct Nógrád Információs Hálózat irodavezetője. Az előadás célja az volt, hogy feltárja a tanulók előtt az Európai Unió nyújtotta komoly lehetőségeket és programokat, valamint kapjanak egy komplex képet annak működéséről.

Az irodavezető portálunk kérdésére elmondta: – Egyik kedvelt programunk az EU-tanórák, melyek ingyenes, interaktív foglalkozások. Elsősorban középiskolásoknak szólnak, de általános iskolák körében is van rá igény, sőt már óvodások is részt vettek ezen programunkban. Célunk a szokványos oktatási módszerektől eltérően, hogy olyan tudásanyagot kínáljunk a résztvevők számára, amely mindennapi, gyakorlatias témákon keresztül kelti fel a diákok érdeklődését az EU-t érintő, széles körű ismeretek iránt.

A döntéshozók munkáiba is betekintést nyerhettek

– A diákok megismerhették egyrészt azokat a legfontosabb alapelveket, amelyeken az Európai Unió határozatain alapulnak, másrészt azoknak a testületeknek a munkáját, amelyek a döntéseket meghozzák.
Hozzátette: Számukra fontos, hogy – a diákok érdeklődéshez igazodva – kérdéseket és lehetséges válaszokat fogalmazzanak meg az unió jelenlegi legnagyobb kihívásairól, például költségvetésről, fenntartható fejlődésről, háborúról, továbbá az ERASMUS+ és a DiscoverEU adta lehetőségekről – hangoztatta.

A történelem tananyagban is kiemelkedő szerepet játszik a téma

Csépányi-Istók Zoltán, a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskola oktatója, valamint az egyik végzős csoport osztályfőnöke és történelemszakos oktatója kiemelte: – Többek között azért is tartom fontosnak, hogy gyarapítsuk diákjaink Európai Uniós ismereteit, mert a történelem tananyagban is kiemelkedő szerepet játszik e téma. Mivel tagjai vagyunk az EU-nak, szükséges, hogy a gyerekeknek legyenek átfogó ismeretei. Sajnos manapság azt tapasztalom a felnőtteknél is, hogy elég halványak az ezzel kapcsolatos információik. Osztályfőnökként kötelességem a lehető legtöbb tudást átadni a felnövekvő generációnak. Azonban egy szakembert szerettem volna meghívni nyolcadikosainkhoz, ezért Fenyvesiné Mester Erika volt a legjobb választás. A gyerekeknek nagyon tetszett az óra, sokat profitáltak belőle. Az előadás interaktív módón zajlott, amelyet tesztekkel és érdekes mondandóval színesített az irodavezető – tette hozzá a pedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában