Támogatás

2023.03.23. 15:46

Árokásó gépet és tájházat is átadtak, de további fejlesztések is szóba kerültek Zabaron

Tájházzal és egy árokásó géppel is gazdagodott a település, amelyeket a napokban adtak át hivatalosan.

V. E.

Magyar Falu Program keretében megvalósult beruházások és eszköz beszerzések átadója Zabarban

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ferencz Nándor, a község polgármestere az eseményen elmondta: tavaly a Magyar Falu Programban három sikeres pályázatot tudhattak magukénak. Ezek közül az egyik a közterületek karbantartását célzó eszközbeszerzés, amely kiíráson mintegy négymillió forintos támogatást nyertek.

– Az összegből megvásároltuk az árokásót, amivel például a belvizes területeken megoldhatjuk majd az esőzésekkor, illetve a tavaszi áradásokkor a vízelvezetést. Emellett egy 25 millió forintos pályázati forrást nyertünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban a csapadékvíz-elvezető hálózat korszerűsítésre, amely munkálatok lassan a végéhez közelednek. Az e projektből kimaradó árkok mélyítését is a most átadott géppel szeretnénk megoldani. Mindemellett pedig a terveink szerint a lakosságnak is segíthetünk majd az árokásóval például egy közmű bevezetésénél – sorolta Ferencz Nándor az eszköz hasznosításának helyi lehetőségeit.

Az ünnepélyes átadón Becsó Zsolt országgyűlési képviselő elmondta: a Magyar Falu Program eredményeképp szinte minden településen számos problémát megoldhattak, és bízik benne, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.

– Jelenleg a TOP Pluszhoz kapcsolódó nagyobb fejlesztések is zajlanak Zabaron. Így a csapadékvíz-elvezetést érintő felújítás, az élhető települések kiíráson nyert pályázatnak köszönhetően szabadtéri színpad épül, illetve az útfejlesztés területén is előrelépést tehetünk – utalt a polgármester szavaira Becsó Zsolt, majd folytatta – Szerencsére a községben sok a gyermek, így az előttünk álló legnagyobb volumenű beruházás a helyi óvodaépület területének növelése lesz. Ez még egy megoldásra váró feladat, amit teljesítendő célként tűztünk magunk elé.

Hozzátette: tudomása szerint a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke már megtette a szükséges lépéseket az Irányító Hatóság felé, így bízik benne, hogy rövid időn belül pozitív jelzést kapnak majd a szükséges forrást illetően. Ily módon pedig hamarosan az óvoda fejlesztésének problémáját is megoldhatják.

A napokban több Magyar Falu Programban megvalósított projektet adtak át Zabaron, így például a tájházat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában