Évforduló

2023.03.15. 10:45

Aludttejjel is kínálják vasárnap a somoskői kunyhónál a Petőfi emléktúra résztvevőit

Bár előzménye van, hagyománnyá ez évtől válhat a Petőfi-túra elnevezésű program, amelynek aktualitást ad a költő születésének kétszázadik évfordulója.

Cs.B.

A Petőfi kunyhó 1966-ban. A somoskői várnál 1845-ben járt a költő, felvidéki útja során Vecseklőről érkezett ide

Forrás: Fortepan

Fotó: Gyöngyi

Turcsány László önkormányzati képviselő és több civil szervezet, magánember – élükön dr. Sándor Ottó lelkes lokálpatriótával – szervezésében március 19-én , vasárnap megteszik annak az útnak egy részét, amelyet Petőfi 1845-ben felvidéki körútja során bejárt.

A résztvevők 9 órakor a somőskői vár alatt találkoznak, ahol Turcsány László mond emlékbeszédet, majd a Petőfi általános iskola tanulói adnak műsort, a helyi egyesületek pedig aludttejjel, fehér kenyérrel kínálják meg a túrázókat, mint 1945-ben Petőfit is a vendéglátója. A túrázók Eresztvény irányába indulnak tovább. A geopark székházánál a Tájak-Korok-Múzeumok salgótarjáni klubjának kórusa és a karancsaljai énekkar Tóth Csaba – aki mindkét csoport karnagya – vezényletével Petőfi megzenésített verseiből ad ízelítőt. 

A Hotel Salgó falán található Bátki József alkotta Petőfi-reliefre, majd a Salgó várnál lévő emléktáblára helyeznek el koszorút. Utóbbi helyszínen részletek is elhangzanak a költő Salgó című nevezetes költeményéből. Salgóbányán a Geocsodák Házában ugyancsak a helyiek lesznek a vendéglátók. A túra Somoskőben ér véget. 

A szervezők remélik, hogy minél többen választják az emlékezés ezen módját, amely a későbbiekben kibővül országos és nemzetközi, azaz szlovákiai – Vecseklő, Egyházasbást – helyszínekkel is. Június 25-én vasárnap például Kiskőrös lesz a célpont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában