Költségek

2023.03.20. 19:58

Akár félmillió forintba is kerülhet a jogosítvány Nógrádban

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki jogosítványt szeretne mostanában. Igencsak megemelkedett az ára, ráadásul további költségekkel jár, ha valamelyik vizsga nem sikerül elsőre.

Nagy Orsolya

Jelentősen drágult a jogosítvány megszerzése. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

Fotó: Czinege Melinda

Egyre drágább a jogosítvány megszerzése, ára akár több százezer forint is lehet. Racskó Ilona, az egyik pásztói autósiskola vezetője elmondta, hogy a képzés során meghatározott díjak a globális kihívások hatására és a mindenkori piaci és gazdasági viszonyok alapján változhatnak.

Ha megbukik, akkor még több is lehet

– Jelenleg közel félmillió forinttal lehet számolni annak aki B-kategóriás, azaz személygépkocsi-vezető tanfolyamra jelentkezik, de ez autósiskolánként eltérő lehet. Ebben pedig még nincs benne az a pluszköltség, amelyet akkor kell fizetni, ha valamelyik vizsga nem sikerül. 

– A jelentős költség több okra vezethető vissza. Az oktatók nagy része korábban katás volt, majd magasabb adózási formába kerültek. Emellett az oktatáshoz használt járművek fenntartása is jelentős költséggel jár. Az alkatrészek gyorsabban elhasználódnak, gyakrabban kell cserélni, de emelkedtek az üzemanyagárak is – emelte ki Racskó Ilona. Hozzátette: megnövekedtek az autósiskolák kiadásai is az emelkedő energiaárak miatt.

Költeni kell a digitalizációra

Mint megtudtuk, az oktatók magasabb óradíjért dolgoznak ugyan, de a digitalizáció folyamatos fejlődése is több kiadással is jár. A tervek szerint a jövőben átalakítják a járművezetők képzését és a vizsgáztatást is, például elektronikus vezetési karton lesz.

Az autóiskola vezetője elárulta azt is, hogy kihívást jelent a számukra a generációk összehangolása. Emellett azt tapasztalják, hogy számottevően nem csökkent a tanulói létszámuk, viszont a folyamatban lévő, gyakorlati oktatásra várók közül többen halasztást kértek. Elmondásuk szerint az előre várható rezsiszámlájuk rendezése után folytatják.

Több tízezer az emelkedés egy év alatt

Az egyik, neve elhallgatását kérő salgótarjáni autósiskola vezetője elmondta, hogy egy jogosítvány megszerzése hozzávetőlegesen 390 ezer forintba kerül jelenleg. Ez mintegy 60 ezer forinttal több, mint tavaly volt.

– Az autóiskolák bevétele tulajdonképpen nem emelkedett, ugyanis még az inflációt sem nagyon követte az áremelés. A megemelkedett költségek miatt viszont kénytelenek voltak növelni az árakat – közölte az autósiskola vezetője. Elmondta, az elmúlt időszakban a tanulók létszáma is csökkent. Ennek azonban nem az az oka, hogy az autósiskoláknál áremelkedés volt, hanem az, hogy minden másnak több lett a költsége, így sokan igyekeznek spórolni. Akadnak olyan tanulók is, akik félbe hagyták a jogosítvány megszerzését.

A vezető arra is kitért, hogy javarészt középiskolások szeretnének jogosítványt, de akadnak 30-40 év körüli tanulók is. Ők viszont jóval kevesebben vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában