Nemzeti ünnep

2023.03.15. 18:59

A hazaszeretet semmit sem változott – hangzott el a karancsberényi megemlékezésen

Az eső ellenére díszőrség és megannyi lakó hajtott fejet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt Karancsberényben szerdán.

Veres Edina

Az eső sem riasztotta el a karancsberényi ünneplőket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter

Ünnepi beszédében a település polgármestere, Lehoczkiné Csombor Erika Tünde kiemelte: együtt emlékezünk 1848. március 15-re, mert hiszünk abban, hogy fontos szem előtt tartani a múltat, és érdemes fenntartani a magyar nemzet nevét, nyelvét, és helyét a világban. Mint a községvezető fogalmazott, ünnep számunkra ez a nap, és ünnep volt azok számára is, akik azon a jeles március 15-én győzelemre vitték a forradalmat.

– Bátornak, hazafiasnak és szabadságszeretőnek lenni nem azt jelenti ma, mint a márciusi ifjak korában. Tőlünk ma senki nem kéri, hogy életünket adjuk a hazáért. Egy másféle harcot kell megvívnunk: folyamatosan szót kell emelnünk érdekeinkért a közéletben és a magánéletben, a hétköznapokban kell megvívnunk saját forradalmunkat – hangsúlyozta a polgármester, majd rámutatott, hogy a honfoglalás óta a magyarság viszontagságos történelmi küzdelmeinek sorában 1848-49 a magyar nép nagy tette volt, hazánkra figyelt Európa, fiataljaink bátorsága példát mutatott más népeknek is. 

Lehoczkiné Csombor Erika Tünde hangsúlyozta: 175 év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a szabadságvágy, a függetlenség, a bátorság, a hazaszeretet eszméje, és az azok melletti határozott kiállás semmit sem változott. Március 15-e példát ad nekünk.

– Ezekben a napokban nálunk felértékelődik a béke, mert mi még abban élünk, és felértékelődik a kimondott szavakkal járó felelősség is. Ne ellenségeskedjünk, nyújtsunk kezet egymásnak, bízzunk egymásban. Fel kell készülni arra, hogy megőrizzük a békét és a szabadságot, amelyben élünk és amelyért 1848-ban utcára vonultak a márciusi ifjak. Ügyelnünk, vigyáznunk kell tehát a hazánkra – hívta fel a megjelentek figyelmét a polgármester.

Az eseményen Torák Karina a Nemzeti dalt szavalta el, míg Torák Kinga előadásában Tompa Mihály 1848 című versét hallgathatták meg a jelenlévők, illetve a Szivárvány népdalkör az ünnephez kötődő dalcsokrot adott elő.

Végül a megjelentek elhelyezték az emlékműnél virágaikat és koszorúikat.

Az eseményről portálunk ÉLŐBEN jelentkezett. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában