Körkép

2023.02.09. 17:25

Zöld utat ad az enyhe időjárás a parkgondozásnak Nógrád-szerte

Az enyhe időjárás miatt már elkezdődtek a nógrádi városokban a parkfenntartási munkák. A fák, cserjék és rózsák metszését, a lehullott lomb összegyűjtését, a közúti növényzet gondozását végzik. A közterületeken lerakott illegális hulladék gyűjtése most is ad munkát.

Gulyás Edina

Balassagyarmaton a településtisztasági és parkfenntartási munkálatokat a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet emberei az időjáráshoz alkalmazkodva végzik. Mivel a hőmérséklet fagypont feletti, így a téli síkosságmentesítés és hóeltakarítás helyett folyamatosan el tudják végezni a fák és cserjék metszését, valamint a zöldterületeken lévő lomb összegyűjtését. Ezzel együtt jár a keletkező zöld nyesedékek elszállítása is. 

–  A földlabdás díszfák ültetését március végéig befejezzük. A virágágyásokba az ősz folyamán árvácskák és hagymások, zömmel tulipánok kerültek, melyeknek szintén kedvez az enyhe időjárás. Gondozásukra csak később, tavasszal lesz szükség – tájékoztatott Dénes Anita, a szervezet parkfenntartás-vezetője.  

A kétnyári hagymások egészen május végéig díszítik az ágyásokat, melyek helyére egynyári balkonnövények kerülnek. Még lombfakadás előtt összeszedik a város területéhez tartozó részeken az illegálisan lerakott hulladékokat. Megtisztítják a  Springa dombot, a Honti utca végét, a Nyírjest és az Ipoly-partot is.  

Nem ültetnek idén egynyári virágokat

– Az enyhe idő miatt már januárban megkezdődött a közúti növényzet gondozása. A Hősök útján és a Fő utcán a fák metszését közmunkás kollégák bevonásával végeztük el – fogalmazott Gyürky Márta, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Az utak mentén illetve a parkokban lévő cserjék, bokrok, rózsák metszése szintén folyamatban van. A fák állapotának felmérését megkezdtük, amennyiben szükséges, azokat is megmetsszük. Egynyári virágokat az idén nem ültetünk, mivel mivel tavaly évelő növényeket, levendulát, varjúhájat, nemesített cickafarkat és hamvaskát telepítettünk. Ezek gondozása folyamatos.

Folyamatos a közterületek rendezése
A megyeszékhelyen is zajlik a közterületek rendezése, ami magába foglalja a sövények visszavágását és az általános takarítást. A munkában a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. munkatársai mellett a közfoglalkoztatottak is részt vesznek. 

– Az enyhe időjárás miatt könnyebb a parkok takarítása, a körforgalmak rendezése, hiszen nincsen megfagyva a föld – fogalmazott Kiss László, a társaság kertésze. – Az üvegházban márciusban kezdődnek a munkák, ettől függetlenül sok virágot teleltettünk át. A kollégák a kána virágok gumójának pucolását kezdik meg ekkor, a virágpalánták ültetése áprilisban indul. Az árvácskák már áprilisban földbe kerülnek szerte a városban, a tulipán is ekkor kezdi bontogatni szirmait. 

– Az elmúlt évben pályázati támogatásból összesen kilencven facsemetét ültettünk el a 21-es számú főút bevezető szakaszán, a kerékpárút melletti területen – tájékoztatott Kiss László. – Idén várhatóan azok gondozása is társaságunk feladata lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában