Ravaszdi

2023.02.18. 17:29

Napi-cuki: videón a rettegett balassagyarmati rém

Menhelyre került a Balassagyarmatról befogott róka, akinek korábban több rosszindulatú illető is ártani akart. A kis ravaszdiról ma egy videót is megosztottak a közösségi hálón megmentői.

Nool

Megmentői "Balassagyarmat legismertebb fickója"-ként tartják számon a rókát

Forrás: Facebook/Rókales

Pénteken számoltunk be arról hírportálunkon, hogy menhelyre került egy balassagyarmati róka. A hírt Csach Gábor, a város első embere osztotta meg elsőként közösségi oldalán, bejegyzésében pedig úgy fogalmazott, hogy bár sajnálja a kis ravaszdit, mert imádnivaló lélek volt, de a menhelyen most már biztonságban és jó helyen van. 

A Rókales nevű Facebook-oldal az elmúlt két napban többször is írt adott a gyarmati rókáról, aki minden jel szerint kifejezetten jól érzi magát jelenlegi lakhelyén. A "balassagyarmati rém"-nek titulált kisállatról a csütörtöki beköltözést követően azt írták, hogy végtelenül simulékony, s nem értették, hogy miért akartak olyan sokan ártani neki. 

– Sajnos az emberek közelsége nem véletlen okoz a rókákban félelmet, de itt és most megköszönném akik ismerték ezt az ördögöt, és nem rúgtak bele... ő nem egy vadonba való róka, ahogy most kinéz, a vadság, agresszió legkisebb jele sincs benne... a nyers husit sem értette...
Van ilyen, és olyan róka is manapság, ha marad, ha megy -a legjobbat fogja kapni – írták bejegyzésükben a megmentők.

A rókamentők ma egy videót is megosztottak a ravaszdiról, aki a felvétel tanúsága szerint valóban szemernyi jelét sem mutatja agressziónak, sőt, kifejezetten boldogan játszik az őt befogadókkal:

Tavaly ősszel kezdtek feltűnést kelteni a város utcáin a rókák

Tavaly novemberben beszámoltunk róla, hogy rókák randalíroznak Balassagyarmat belvárosában. Akkor megkerestük Guzsik Alfrédot, az Ipoly Erdő Zrt. fővadászát, aki elmondta, hogy ha rókát látunk a városban, nincs mitől tartanunk, s általában teendőnk sincs, ha az állat nem okoz problémát. Felhívta a figyelmet, hogy bár nem kell félnünk az állattól, de azért inkább ne próbáljuk megsimogatni vagy megfogni. A szakember ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy etetni se próbáljuk meg a rókát, mert vadon élő állat és nem az emberi ételhez szokott.

Később megtudtuk, hogy élvefogó csapdákat helyezett ki a rókák ellen Balassagyarmat önkormányzata a város belterületén, az élve befogás ugyanis hatékony módja annak a problémának a kezelésének, hogy a helyieket zavarják az állatok. Az ilyen jellegű befogást követően a rókákat épségben tudják elszállítani a természetes élőhelyükre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában