Tanácsok

2022.11.24. 13:50

Rókák randalíroznak Balassagyarmat belvárosában

Rókákkal találkoztak a lakók Balassagyarmat belvárosában: több utcából is jelezték olvasóink, hogy kisebb és nagyobb rókákat láttak az utcán, parkok, játszóterek közelében. 

Ember-Lukács Zsófia

Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza portálunk megkeresésére elmondta, hogy mit tehet a lakosság ilyen esetben. Kiemelte: ha rókát látunk a városban, nincs mitől tartanunk, általában teendőnk sincs, ha az állat nem okoz problémát. Nem kell félnünk, de ne próbáljuk megsimogatni vagy megfogni. 

Hozzátette: semmiképp ne etessük a rókát, mert vadon élő állat és nem az emberi ételhez szokott, a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák gyakrabban visszajárhatnak az emberek lakóhelyeinek környékére. A természetes élőhelyek változása és az élelmiszer maradékok egyaránt a lakott településrészekbe vonzzák őket. A város közelében élő rókák azonban már megszokhatták az ember közelségét, biztonságban érezhetik magukat. Az a rókakölyök, amelyik település közelében születik és ott nevelkedik fel, már természetesnek veszi az ember jelenlétét, általában nem is fél tőle.

Rókák Balassagyarmat belvárosában
Egy balassagyarmati közterületen összegömbölyödve pihen ez a róka koma
Forrás: Beküldött fotó

A lakók értesíthetik a város jegyzőjét, aki elrendelheti az állat befogását, kilövését, abban az esetben, ha veszélyt jelent a lakosságra, vagyoni károkat okoz, vagy egészségügyi kockázatot jelent. A belterület nem vadászterület, ezért szigorú engedélyeztetéshez kötött a fegyverhasználat a rókával szemben is. Állatbarát megoldásként az élvefogó csapdát alkalmazzák, ami kereskedelmi forgalomban kapható, de biztonságosabb, ha az illetékes vadmentő szervezet, vadőr, vagy az önkormányzat által kijelölt személy végzi a befogást, aki vissza is szállítja az állatot természetes élőhelyére.

Guzsik Alfréd elmondta, hogy régóta nem találtak veszett rókát a környéken. Magyarországon folyamatosan és szakszerűen veszettség mentesítenek, a vakcinázásnak köszönhetően a betegség szinte teljesen eltűnt a rókaállományból. Az immunitást elősegítő csalétkeket évente kétszer repülőgépekről a rókák élőhelyeire szórják. A hatékonyság ellenére sosem árt az elővigyázatosság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában