Interjú

2023.02.22. 20:39

Huszonöt éve cserélte várospolitikára a rockzenét Csach Gábor

Három év után ismét megrendezhették a Nyugat-nógrádi polgármesterek bálját Balassagyarmaton, a Vármegyeháza dísztermében. Mint arról már beszámoltunk, a rendezvényen átadták a térség legrangosabb közéleti díjait is. Az Év polgármestere-díjat a 2020-as esztendőre Csach Gábornak szavazták meg a térség településeinek vezetői. Balassagyarmat polgármesterével az elismerésről és a város fejlődéséről beszélgettünk.

Lászlók Judit

Csach Gábor 2019 óta vezeti a várost

Forrás: Nool

A térség polgármestereinek szavazatai alapján a 2020-as évre megkapta az Év polgármestere-díjat. Ön szerint mivel érdemelte ki kollégái elismerését?
– Ezt a rám szavazó kollégáktól érdemes megkérdezni. Nyilván a koronavírus-járvány alatti kommunikáció is közrejátszhatott, de régi motoros vagyok, negyedszázada dolgozom az önkormányzatiságban, hiszen 1998-ban cseréltem le ígéretes rockzenészi karrieremet a várospolitikaira. Szegény feleségemnek e csere kapcsán szebbnél szebb, de nyomdafestéket alig bíró közmondások jutnak eszébe, de az idő azt tűnik igazolni, hogy talán nem csinálom túlságosan rosszul ezt sem.

Ez az elismerés Nyugat-Nógrád legrangosabb közéleti díja. Mit jelent mindez az önnek?
– Jóban vagyok a kollégákkal, ilyenkor mindössze annyi történik, hogy megbizonyosodik az ember arról, hogy nemcsak úgy tesznek, mintha elismernék az ember munkáját, hanem valóban el is ismerik.

1998 óta önkormányzati képviselő, 2006 és 2019 között a város alpolgármestere, 2019 óta pedig a város polgármestere. Az elmúlt évek megannyi nehézsége ellenére Balassagyarmat dinamikusan fejlődik. Mit vár a következő időszaktól?
– Kifejezetten pechesek a polgármesterek, akik a mostani ciklusban irányítanak települést. Nemcsak a járvány, az infláció, az energiaár-robbanás vagy a világháborús veszélyeztetettség okán, hanem mert nyilván e krízisek miatt is szélsőségesen érzelmekkel telítődik minden. Ráadásként a hétköznapok történései is átpolitizálódtak, ahol nem a ráció, hanem a politikai szimpátiák alapján minősítenek az emberek. Emiatt nagyon szűk ösvény marad az értelmes beszédre. Szóval nem egyszerű a helyzet. Szerencsére itt, Balassagyarmaton a polgári városvezetés immáron tizenhetedik évében van, így nincsenek pánikreakcióink. A történelem és a gazdaság hullámai mozgatják ugyan, de nem billentik ki a város hajóját, hiszen van tapasztalatunk bőven a válságkezelésre is. Ennek köszönhetően az idei év is stabil lábakon áll, az energiakérdést takarékoskodással és az állam segítségével kordában tartjuk, a fejlesztések folytatódnak. Ugyanakkor megpróbálunk a dolgozóink fizetésén és a rászorulók segítésén is emelni egy szintet. A körülményekhez képest Balassagyarmat meggyőződésem szerint 2023-ban is nagyszerű évet fog zárni. Csak ne történjen még nagyobb baj a világban!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában