Látogatás

2023.02.27. 14:59

Hivatalos a menetrend: Nógrád mégis kimarad a pápai programból

Már tavaly szó esett a tervekről, hétfőn azonban hivatalosan is közölte a Vatikán: április 28-a és 30-a között Magyarországra látogat Ferenc pápa. Úgy tűnik, Mátraverebély-Szentkút – a korábbi reményekkel ellentétben – mégsem került be a hivatalos programba.

Nool

Ferenc pápa a 2021-es magyarországi látogatásán

Forrás: MW

Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Tavaly augusztusban írtunk arról, hogy Ferenc pápa 2023-ra tervezett magyarországi látogatásán több olyan települést is érinthet, ahol korábban még nem járt, köztük akár a szentkúti kegyhelyet is. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek akkor úgy fogalmazott: a pápa szokása, hogy látogatásain felkeres egy Mária-kegyhelyet. A bíboros ezzel kapcsolatban Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhelyét említette, hozzátéve, hogy a nógrádi kegyhelyen végzett infrastrukturális fejlesztések méltóvá teszik a helyszínt a pápa fogadására. Kiemelte továbbá, hogy útjain Ferenc pápa keresi a kapcsolatot a társadalom peremén élő vagy valamilyen szempontból kisebbségi helyzetben levő csoportokkal, például a cigánysággal. Úgy vélte, Mátraverebély falu kiváló helyszínt kínál az ott élő cigány közösséggel való találkozóra.

A bejelentés óta bő fél év telt el, ma (hétfőn) pedig a Vatikán hivatalosan is közölte: április 28-a és 30-a között látogat Ferenc pápa Magyarországra. Ez lesz a pápa negyvenegyedik külföldi látogatása 2013-as megválasztása óta, azonban – mint a tájékoztatásból kiderült – idős kora és egészségi állapota miatt csak Budapestet érinti a vizit. Azt, hogy Mátraverebély-Szentkút ezúttal mégis kimarad a programból, a Magyar Kurír katolikus hírportál cikke is megerősíti, abban ugyanis a részletes forgatókönyvet is közzé tették.

A pápa egyébként már 2021-ben is járt Magyarországon, akkor Nógrádból is rengetegen Budapestre utaztak, hogy személyesen láthassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában