Helyi közélet

2022.08.27. 11:25

Nógrád megyébe látogathat jövőre Ferenc pápa

Ferenc pápa jövőre tervezett magyarországi látogatásán több olyan települést is érinthet, ahol korábban még nem járt, köztük a szentkúti kegyhelyet. A nógrádi helyszín az elmúlt évek fejlesztéseivel méltó helyszínné vált a Szentatya fogadására.

NOOL

A folyamatos fejlesztések méltóvá teszik a kegyhelyet a Szentatya fogadására

Forrás: Nool.hu/MTI

A bíborosi testület tanácskozására a Vatikánba érkezett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek elmondta: a pápa szokása, hogy látogatásain felkeres egy Mária-kegyhelyet. A bíboros ezzel kapcsolatban Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhelyét említette, hozzátéve, hogy a nógrádi kegyhelyen végzett infrastrukturális fejlesztések méltóvá teszik a helyszínt a pápa fogadására.

Kiemelte, hogy útjain Ferenc pápa keresi a kapcsolatot a társadalom peremén élő vagy valamilyen szempontból kisebbségi helyzetben levő csoportokkal, például a cigánysággal, ahogyan ezt szlovákiai látogatásán is tette. Úgy vélte, Mátraverebély falu kiváló helyszínt kínál az ott élő cigány közösséggel való találkozóra.

Erdő Péter emlékeztetett arra: Ferenc pápa maga fogalmazta meg, hogy szívesen látogatna ismét Magyarországra, amikor tavaly az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti zárómiséje és a szlovákiai látogatás után a Vatikánba tartó repülőúton az őt kísérő újságíróknak nyilatkozott. Novák Katalin államfő csütörtöki hivatalos látogatásán hivatalos meghívólevelet adott át a pápának, aki megerősítette szándékát, hogy jövőre Magyarországra szeretne látogatni.

Mint arról már portálunk többször is beszámolt, Szentkút folyamatosan fejlődik. Már az elmúlt időszakban is jelentős beruházások valósultak meg a helyszínen, mely idén is folytatódott. Turisztikai fejlesztésre 3 milliárd 409 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását tartalmazta a projekt. A cél a szezonalitás csökkentése: a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása; a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

Tavaly írtuk meg, hogy nemzeti kegyhelyünkön megépült a Csend Háza, a gótikus szécsényi ferences templomban pedig befejeződtek a felújítási munkálatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában