Egészségügy

2023.02.26. 11:25

Hamarosan Nógrádban is elindulhat az új ügyeleti ellátás

Hamarosan szűkebb hazánkban is elindul az új ügyeleti ellátás, amelyben részt vesznek majd a mentőszolgálat munkatársai is. Egy teljesen új telefonos elérhetőség is életbe lép.

Nagy Orsolya

Megváltozik idén az orvosi ügyelet országszerte, így szűkebb hazánkban is. Hajdú-Bihar vármegyében nemrég már elindult az új rendszer. Az Országos Mentőszolgálat arról számolt be, hogy az új ügyelet a megyékben az év során fokozatosan lép életbe, amelyről az Életmentő applikáció helyi felhasználóit külön is tájékoztatják majd. A változás célja, hogy az egész országban egységes és a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön. 

E szerint a háziorvosok hétköznap 16-22 óráig látják el a betegeket, hétvégéken pedig 8-14 óráig. A felsorolt időszakokon felül sürgősségi ügyeleti ellátás zajlik hétköznapokon 22-8 óráig, hétvégén pedig 14-8 óráig. Egy új telefonszám, a 1830 is életbe fog lépni, amelyet ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz és tünet esetén lehet majd hívni. A telefonon egyébként tanácsot is adnak, adott esetben ügyeleti kocsit küldenek, életveszély esetén pedig azonnal riasztják a mentőket. Mint kiderült, a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történt változás, a központi ügyeleti telefonszám viszont már itt is az 1830.

Ügyeleti autók is a rendelkezésre állnak

 A napokban dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár Pásztón járt, ahol egyebek mellett beszámolt az új ügyeleti rendszer eredményeiről.

– Sokak figyelme összpontosul az ügyeleti ellátásra, amelynek már meg vannak az első adatai. Látni, hogy jó volt a megtervezése ennek a rendszernek, hiszen olyan betegszámok vannak, amelyek teljes mértékben felelősséggel elláthatók. Hajdú-Bihar vármegyében 11 telephely van, ahol egy nap alatt hozzávetőlegesen 5,3 beteg jut egy 6 órás ügyeletre. Óránként tehát legfeljebb egy beteget kellett ellátni, amely egy jól ellátható szám. A betegek teljes mértékben biztonságban voltak és az orvosok számára is akkora mértékű volt a leterhelés, amit eltudtak látni – közölte Rétvári Bence.

Hozzátette: amikor egy beteghez ki kell vonulni, akkor ügyeleti autók is a rendelkezésre állnak. Ezeknek egyik példáját a közelmúltban már bemutatták a mentőszolgálat székházában, amely egy speciálisan felszerelt, változó terepviszonyokra is alkalmas jármű.

Új számot is lehet tárcsázni

Az államtitkár kitért az új telefonvonalra is, a 1830-ra, amely Hajdú-Bihar vármegyében már működik. Ezt kisebb baj esetén kell hívni, ha pedig nagyobb probléma áll fenn, akkor a 112-t kell keresni. Mint mondta, az első napokban nagyon megugrott a hívásszám, az emberek ugyanis kipróbálták, hogy működik-e. Utána viszont beállt egy átlagos szintre. A telefont egyébként szakképzett egészségügyi dolgozók veszik fel és kérdezik ki a hívófelet egy protokoll alapján, hogy milyen súlyos probléma miatt telefonálnak. Ezt a telefonszámot biztos, hogy felveszik.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy a rendszer működik és biztonságot jelent.

Egyelőre nem tudni az időpontot

Portálunk az Országos Mentőszolgálatnál érdeklődött, hogy szűkebb hazánkban mikor indul el az új ügyeleti ellátás, de nem tudtak tájékoztatást adni. Azt ígérték, amennyiben információval rendelkeznek a témát illetően, értesítenek minket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában