Búcsú

2023.02.28. 15:43

Gyász: elhunyt a közkedvelt salgótarjáni doktornő

Dr. Peresi Klára 86 éves volt.

Nool

Dr. Peresi Klára

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: Hegedűs Márk

Hétfőn este bejárta a közösségi médiát a hír, hogy február 25-én, 86 éves korában elhunyt Dr. Peresi Klára háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, oktató orvos, a mátranováki bányász leszármazottak továbbtanulását támogató Peresi Alapítvány és több hasonló jótékonysági alapítvány alapítója. 

Épp tavaly októberben számoltunk be róla olvasóinknak, hogy 60 évvel ezelőtt avatták orvossá Dr. Peresi Klárát, emiatt gyémánt díszoklevelet vehetett át. A doktornő Mátranovák-Bányatelepen látta meg a napvilágot, az általános iskolát szülőfalujában, a nyolcadik osztályt új lakóhelyén, Nagybátonyban végezte. Később a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium humán tagozatán érettségizett, orvosi diplomáját pedig 1962-ben kapta meg.

Kétéves szakmai gyakorlatát az akkor KÖJÁL-nak nevezett egészségügyi intézményben töltötte, majd elnyert egy belvárosi bányaüzemi körzeti álláspályázatot. Ebben a beosztásban 32 évet töltött el, s folyamatosan tovább képezte magát. Nyugdíjazásáig a budapesti SOTE családorvosi tanszékének megyei oktatóorvosa is volt, sőt tudományos munkára is jutott energiája: két esztendőn át részt vett egy szűrési, gondozási modell kísérletben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Dr. Peresi Klára kiváló diagnoszta hírében állt, amit magánorvosi praxisa keretében is igyekezett érvényre juttatni. 

Később számos írás is kötődött a nevéhez – köztük az édesapja emléke előtt tisztelegve megírt és megjelentetett A nógrádi szénbányászat rövid története Mátranovák-Bányatelep című könyve –, 1988 óta pedig tagja volt a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének. A doktornő eredményes karitatív, jótékonysági munkát is végzett, munkásságát pedig számos kitüntetéssel és díjjal is elismerték. 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában