önzetlenül

2018.10.29. 19:56

Valamennyi ágazatban letette a névjegyét a tarjáni orvos

A Keresztény Orvosok Magyarországi Társágának 22. országos szakmai konferenciáján Budapesten, a Semmelweis Egyetemen dr. Peresi Klára nyugalmazott körzeti orvos számára „Gyémánt tag” oklevél kitüntetést adományozták. A döntéshozók nevében dr. Kiss Katalin elnök és dr. Győri Gábor főtitkár szignálta az indoklást: „Társaságunk nevében köszönjük a hűséges szolgálatodat Isten országának építésében a magyar egészségügyben.”

Csongrády Béla

– A kitüntetettel, Peresi Klárával a Március 15-e utcai elegáns, szép bútorokkal, gyönyörű festményekkel, utazások emlékeivel, családi ereklyékkel teli lakásában – ahol már 54 éve él – beszélgettünk mindenekelőtt a múltról. Arról az útról esik szó, amely elvezett idáig.

– Mátranovák bányatelepen láttam meg a napvilágot. Szüleim nagy szeretettel várták az érkezésemet és féltő gondoskodással nevelték egyetlen gyermeküket. Az általános iskola 8. osztályát már új lakóhelyünkön, Nagybátonyban végeztem. Középiskolába a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium latin tagozatára jártam vonattal bejáróként. A lakás és a vasútállomás között naponta hat kilométert gyalogoltam. Kiváló tanáraim közül különösen Vincellér Vilmos latintanárt szerettem, majdnem őt követtem a pályaválasztás során, de végül is Debrecenben, 1962-ben az orvostudományi egyetemen szereztem diplomát. Már ott is és Szolnokon – ahol szigorló évemet töltöttem – ajánlottak állást. Én a drága szüleimnek tett ígéretemet beváltva visszatértem Nógrádba. Belgyógyász szerettem volna lenni, de népgazdasági érdekből a Köjál-ba helyeztek kötelező kétéves szakmai gyakorlatra. Ezt letöltvén pályáztam meg a megüresedett Salgótarján belvárosi körzeti orvosi állást.

Szittya magyarok

„Szittya magyarok (palócok) jellemzése: az Ipoly völgyében élők a fehér palócok, szőkék, kék szeműek. A Karancs és a Cserhát vidékiek középmagas, erős testalkatúak, kék-zöld szeműek, barna hajúak, a cserhátiak kerek arcúak. A mátrai palócok sűrű erdőkben éltek, nem keveredtek idegen népekkel és megtartották ázsiai ősi génjeiket és az ősi nyelvet… A palóc értelmes, találékony, fejlett igazság- és jogérzék jellemzi. Legjobban a lovára büszke… Szeretem a hazámat és legszebbnek tartom Nógrád megyét.” (Részletek Peresi Klára a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre antológiájában megjelent írásából.)

– Hogyan emlékszik pályája első szakaszára, a „hőskorra”?

– Én voltam az első körzeti orvosnő Salgótarjánban. Nem volt könnyű elfogadtatni magam a kollégákkal, munkatársakkal és a lakossággal. A legnagyobb lélekszámú (5 ezer 600 fős) körzetben dolgoztam s a lakosok, köztük a gyerekek is hozzánk tartoztak. A városhoz csatolt peremkerületek, falvak, telepek ellátása, a helyettesítés, a városi ügyelet, közegészségügyi egységek negyedévenkénti ellenőrzése, elsősegélynyújtó tanfolyam tartása, légoltalmi gyakorlatok: ezek mind körzeti orvosi feladatok voltak. Mellékállásban iskolaorvosi és üzemorvosi teendőket is elláttam. A körzetem bányaüzemi körzet volt. A Rokkant hegyre épült, lift nélküli négyemeletes házaknál a fekvőbeteg-ellátás igazi erőpróbát jelentett. Nyolc évig megbízott felülvizsgáló főorvos is voltam, s még tudományos munka végzésére is jutott energiám. 1980-ban részt vettem egy szűrési-gondozási modellkísérletben is. A SOTE családorvosi tanszékének megyei oktatóorvosa is voltam, számos munkahely, intézmény üzemorvosi tisztét is betöltöttem. Segítő szándékom, küzdeni akarásom és szakmai ismereteim (három szakvizsgát is szereztem) átsegítettek a nehézségeken. Mindig sokat jelentett számomra, erőt adott szittya magyar gyökerekig visszavezethető palócságom, mélyen katolikus hitem is.

– A nyugdíjazása viszonylag fiatalon érte. De hivatástudata arra késztette, hogy magánrendelőt nyisson és elérhető legyen páciensei részére. Az elmúlt évtizedekben sok százan köszönhették gyógyulásukat a jó diagnoszta hírében álló lelkiismeretes, fáradhatatlan körzeti orvosnak.

– A legnagyobb elismerés a közelmúltban ért, amikor egy bányász betegem, akit sebészetre küldtem és a korai felismerésnek, műtétnek köszönhetően meggyógyult és még harminc évet élt. Két éve halt meg, azt kérte, hogy egy rólam szóló újságcikket, az engem ábrázoló fotóval együtt helyezzék a szíve fölé és végakaratát teljesítve így helyezzék örök nyugalomra.

– Peresi Klárát úgymond hivatalosan – többek között – miniszteri dicsérettel, Nógrád megye Perliczi-díjával és Nagykeresztúr díszpolgára címmel jutalmazták. Utóbbit a templomterv elkészítéséhez, a Surányi kereszt restaurálásához nyújtott segítségéért kapott.

– Ezeken kívül több más jótékonysági felajánlás is fűződik a nevemhez. A Peresi Alapítvány a jól tanuló mátranováki bányászleszármazottakért jóvoltából 7 főiskolás szerzett diplomát, a Gizella-díj, a salgótarjáni II. Rákóczi Ferenc iskola, a Hit Remény Szeretet díj bátonyterenyei katolikus iskola 2 fő ballagó nyolcadik osztályos tanulóját díjazza, a lakóhelyeim fiataljait is támogatja. A palócok ősi búcsújáró helyét, Mátraverebély-Szentkutat – amely tíz év óta nemzeti kegyhely – is támogattam, az egyik stáció az én ajándékom.

Peresi Klára hálával gondol a gondviselésre

– Peresi doktornő szereti a zenét, szívesen látogatja a hangversenyeket, színházi elődásokat, sokat olvas és nemcsak hazánk nevezetességeit látogatta szisztematikusan, de bejárta öt kontinens 75 országát Európától Indián át Japánig, Amerikáig, Ausztráliáig, vagy Afrikáig.

– A mi munkánk igényelte a lelki és szellemi felfrissülést, kikapcsolódást. Szigorú takarékosság mellett tudtam részt venni a bel- és külföldi utazásokon. De a legjobb mindig a hazatérés volt. Ugyancsak megnyugtatóan hatnak rám kertem, s a környék természeti szépségei is. Hálát adok a jóistennek és a Magyarok Nagyasszonyának, Szűz Máriának, hogy pártfogolnak, hogy élek.

– De nemcsak kedveli a könyveket, írással is foglalkozik. Húsz éve tagja a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének, antológiájukban és a Palócföldben jó néhány helyi értéket bemutató publikációja látott napvilágot. Az elmúlt évtizedben sok időt és energiát fordított családfakutatásra is.

– Valóban így van. Neszét vettem, hogy érdemes utánajárni szüleim, nagyszüleim múltjának. S kiderült, hogy mindkét ágon tekintélyes felmenőkkel rendelkezem. Apai ágú őseimnek Zsigmond király ajándékozott nemesi címet. A Paczali Peres András részére kiállított gyönyörű, latin szövegű nemesi címerlevél 1431. december 8-án kelt, Milánóban. A 2012-es magyar fordítást nagy becsben őrzöm otthonomban. Anyai ágon őseim Mátyás királytól kaptak ugyancsak nemesi címerlevelet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában