hivatás

2021.01.05. 13:57

Újabb elismerést kapott egy alapítványtól a salgótarjáni doktornő

Peresi Klára Mátranovák-Bányatelepen született, 1962-ben szerezte orvosi diplomáját Debrecenben. Szigorló évét Szolnokon töltötte s a Tisza-parti városban állást is ajánlottak számára, de szüleinek tett ígéretét betartva visszatért Nógrádba. Belgyógyász szeretett volna lenni, de – ahogyan akkoriban mondták: népgazdasági érdekből – az úgynevezett Köjálhoz helyezték gyakorlatra. Ezt letöltvén nyert el egy belvárosi körzeti orvosi állást Salgótarjánban, ahol az első hölgy volt ebben a beosztásban.

Csongrády Béla

Több mint fél évszázadot töltött a gyógyításban, három szakvizsgát szerzett, dolgozott felülvizsgáló, iskola- és üzemorvosként is. A SOTE családorvosi tanszékének megyei oktatóorvosa is volt, sőt tudományos munka végzésére is jutott energiája. Részt vett egy szűrési-gondozási modellkísérletben is.

Kiváló diagnoszta hírében állt, joggal fordultak hozzá a gyógyulás reményében a betegek. Sosem felejti el, hogy egy bányászember – akit sebészetre küldött és a korai felismerésnek és műtétnek köszönthetően még harminc évig élt – amikor végül eltávozott, végakaratként azt kérte, hogy a doktornőről szóló újságcikket és fotót tegyenek a szíve fölé és úgy helyezzék örök nyugalomra. Az utóbbi években magánrendelőjében kereshették fel a páciensek, de kora előrehaladtával – s nem utolsósorban mozgásszervi problémái miatt – már e praxissal is kénytelen volt felhagyni.

Dr. Peresi Klára szívesen mélyül el a magyarság, a palócság múltjának értelmezésében
Fotó: H. M. / NMH

Változatlanul aktív azonban más területen. Jó néhány dolgozata jelent meg a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre antológiáiban, s bár már három éve elbúcsúzott ettől a kollektívától, az újjáalakult civil egyesületnek, alkotó társaságnak alapító tagja lett, minthogy hiányolták a személyét, műveit. Írásaiban mindig szívesen foglalkozott a magyarok származásával, múltjával, jellemzésével. Az utóbbi évtizedben sok időt fordított családfakutatásra is.

Dr. Peresi Klára sokrétű munkáját az évek során számos kitüntetéssel, díjjal ismerték el. Kapott miniszteri dicséretet, a Magyar Orvosi Kamarától oklevelet, Nógrád megye Perliczi-díjat ítélt meg számára. A templomterv elkészítéséhez, a Surányi kereszt restaurálásához nyújtott segítségéért díszpolgára lett Nagykeresztúrnak. 2018-ban a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága Gyémánt tag címmel ismerte el szolgálatait. Legújabb elismerését a kö­zelmúltban vehette kézbe: a Baráthegyi Vakvezető és Segítő

Kutyaiskola Alapítvány köszönte meg, hogy tíz éve folyamatosan támogatja a kutyák kiképzését, s ezzel száznál több látássérült ember sorsán tudott valamelyest könnyíteni. Egyébként ő maga is alapított elismerést: 2012 óta adja át a kisterenyei II. János Pál Katolikus Óvoda és Általános Iskola két kiváló tanulójának a Hit, remény, szeretet elnevezésű díjat.

Részlet a tollforgató egyik írásából

Az alábbiak jól jellemzik dr. Peresi Klára széles körű – többek között – történelmi érdeklődését. Az Őseink nyomában című írásában – amely eredetileg a Gyümölcseink című antológiában jelent meg 2009-ben – fogalmazta meg a következőket: Az asszír birodalmat – mások mellett – az azonos nyelvet beszélő közép-ázsiai lovasnépek, szkíták – magyarul szittyák – győzték le. A nyugat-szibériai sztyeppékről származó népcsoportba tartoztak a hunok, a pártusok, palócok, székelyek, kazárok, kunok, jászok. A szkíták a Fekete-tenger partján vándoroltak Észak-Európába, a Balkánra és a Kárpát-medencébe. Nagy szerepük volt a lovaglás és a kocsihasználat terjesztésében. A magyarok hatvan százaléka a szkíta géntípushoz tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában