Hivatás

2022.10.28. 19:50

Hatvan éve szolgálja a rászoruló betegeket a közismert salgótarjáni doktornő

A minap a Debreceni Egyetemtől kapott meghívót dr. Peresi Klára. Abból az alkalomból invitálták az alföldi cívisvárosba, hogy hatvan évvel ezelőtt avatták orvossá, ennélfogva jogot nyert a gyémánt díszoklevél átvételére. Bár egy ideje mozgásában meglehetősen korlátozott a 85. életévét már betöltött doktornő, némi segítséggel elutazott felsőfokú tanulmányai színhelyére.

Csongrády Béla

Dr. Peresi Klára nevéhez tollforgatóként is elismerésre méltó tevékenység fűződik

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

Peresi Klára Mátranovák-Bányatelepen látta meg a napvilágot. Az általános iskolát szülőfalujában, a nyolcadik osztályt új lakóhelyén, Nagybátonyban végezte. A megyeszékhelyi Madách Imre Gimnázium humán tagozatán érettségizett 1956-ban. Orvosi diplomáját 1962-ben kapta meg, a szigorló évét Szolnokon töltötte, ahol belgyógyász állásajánlatot is kapott. 

Ő azonban megfogadta a szüleinek, hogy hazatér, s miután így is tett, a kétéves szakmai gyakorlatot az akkor KÖJÁL-nak nevezett egészségügyi intézményben töltötte. Ezt letöltvén nyert el egy belvárosi bányaüzemi körzeti álláspályázatot. Ebben a beosztásban – nem mellesleg első hölgyként – nem kevesebb mint harminckét évet töltött el. Ez idő alatt letett három szakvizsgát s több másod-, illetve mellékállást is betöltött, s az alapellátás minden ágát megismerte és művelte. 

Kiváló diagnoszta hírében állt

Nyugdíjazásáig a budapesti SOTE családorvosi tanszékének megyei oktatóorvosa is volt, sőt tudományos munkára is jutott energiája: két esztendőn át részt vett egy szűrési, gondozási modell kísérletben. Kiváló diagnoszta hírében állt, s e képességét az utóbbi években magánorvosi praxis keretében is igyekezett érvényre juttatni. Egy bányászember – aki problémái felismerése után még harminc évig élt – azt kérte, hogy a doktornőről szóló újságcikket és fotót tegyék a szíve fölé és úgy helyezzék örök nyugalomra. Peresi Klára e jellegű gyógyító munkáját azonban életkora előrehaladta és egészségügyi problémái miatt kénytelen volt megszüntetni. Tollforgatóként is elismerésre méltó tevékenység fűződik a nevéhez. 1988 óta tagja a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének. 

Gyémánt díszoklevelet vehetett át
Fotós: H.M. / Forrás: Nool

Több írása is olvasható volt antológiákban, s magánkiadásban kétszer is megjelent a Nógrádi szénbányászat története – Mátranovák-Bányatelep című műve. Szabadidejében szívesen foglalkozott a magyarok eredetével, múltjának elemzésével és sok időt fordított a családfakutatásra is. Rendszeresen utazott a megyében, az országon belül és kívül egyaránt. Öt kontinens mintegy száz országában igyekezett bejárni és megismerni a világot. Eredményes karitatív, jótékonysági munkát is végzett. Támogatásával, egy magánalapítvány létrehozásával hét főiskolás szerzett diplomát. A körzetében lévő általános iskola 8. osztályos tanulói közül többen kapták meg az ugyancsak általa alapított Gizella-díjat. Ezen intézmény bezárása után ez a díj 17 év után értelemszerűen megszűnt, a tíz évvel ezelőtt ugyancsak általa alapított Hit Remény Szeretet díj jelenleg is működik. 

Több kitüntetést, elismerést kapott
Dr. Peresi Klára sokrétű, hivatásként végzett munkáját, eredményes tevékenységét az elmúlt évtizedek során számos díjjal, kitüntetéssel is elismerték. Kapott miniszterei dicséretet, a Magyar Orvosi Kamarától oklevelet, a Nógrád Megyei Közgyűléstől pedig 1993-ban Perliczi János 18. századi vármegyei főorvosról elnevezett díjat. A templomterv elkészítéséhez, az úgynevezett Surányi-kereszt restaurálásához nyújtott segítségéért Nagykeresztúron díszpolgárnak választották. A Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága Gyémánt-tag címmel köszönte meg szolgálatait. Elismerésben részesítette a doktornőt a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány is azért, hogy mintegy évtizeden át támogatta a kutyák kiképzését, s ezzel megannyi látássérült ember sorsán tudott a maga módján valamelyest könnyíteni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában