Jövőkép

2023.02.23. 06:56

Fiatal családokat vonzanak Nyugat-Nógrád legkisebb települései

Egyre vonzóbbak a nyugat-nógrádi térség legkisebb települései a vidéki, csendes életre vágyakozó családok körében. Ezt bizonyítják a különféle mutatók, és a hasznos hatásukat a falvak vezetői is igazolják.

Hegedűs Henrik

Nyugodt, békés, egészséges környezetben alapítanak családot. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

A témában a részletekről három olyan községben érdeklődtünk, ahol a lakosság nem éri el a kétszázötvenes létszámot. Hevér Boglárka, Szécsénke polgármestere elmondta, több szempontból is lényeges mértékben megváltozott a helyi ingatlanpiac. Egyrészt megnövekedett az igény a falubeli házak iránt, és a megemelkedett kereslet értelemszerűen felhúzta az árakat.

Az érdeklődéssel együtt az ingatlanárak is nőnek

– Egy klasszikus kockaházat néhány éve még ötmillió forintért megvásárolhattak, most egy aktuális hirdetésben ezért a típusért akár 22 milliót is elkérhetnek – tájékoztatott a polgármester. – Kiemelendő az is, hogy nem sokáig állnak gazdátlanul az ingatlanok, az önkormányzatunknál nagy érdeklődés az otthonok iránt.

Hevér Boglárka hozzátette, a változás másik iránya a vásárlók korára, családszerkezetére vonatkozik. Korábban olyan nyugdíjasok keresték Szécsénkét, akiknek elegük lett a város zajából, és békés, csendes életre vágytak hátralévő életükben. Ma már inkább a fiatalabb nemzedékek látnak fantáziát a faluban. Ráadásul manapság a helybéli ifjak is maradnak, itt képzelik el a jövőjüket, így újulnak meg az unokák által a nagyszülők házai.

– Mi lehet ennek a pozitív irányú elmozdulásnak az oka? – tette fel a költői kérdést a község első embere. – Itt nyilván külső és belső hatásokat egyaránt vizsgálni érdemes. A tényezők sorában ott állnak az állami otthonteremtési támogatások, kiemelten a CSOK. Ezen felül megemlíthető még a Covid-hatás kedvező vetülete. A városi bezártság, a home office miatt egyre inkább reneszánszát éli a vidék, egyre többen gondolkodnak abban, hogy a gyermekeiket tágasabb telken, vadregényesebb környezetben nevelhessék fel, mint egy panel valamelyik emeletén. 

Többet ér egy metrónál vagy öt bevásárlóközpontnál

A belső okoknál kimondható – vélekedett a polgármester –, hogy Szécsénke gyönyörű ponton, meseszép fekvéssel rendelkezik, ráadásul Nyugat-Nógrád Budapesthez viszonylag közelebb esik, ez is vonzó. Nem beszélve a település rendezettségéről, jó emberi közösségéről, és bár sok szolgáltatás hiányzik, ezek leküzdhetők a falugondnoki ellátással, a mobilpostával, az óvodások és kisiskolások rendszeres háztól házig szállításával.

– Igyekszünk továbbá a községünk infrastrukturális hálózatát folyamatosan fejleszteni, az útviszonyok javításától kezdve a járdafelújításon át a vízelvezetés és egyéb feladatok megoldásáig, a komfortérzet javítása érdekében. Bátran kimondhatom, itt élhetőbbek a mindennapok, figyelnek egymásra az emberek, és ez többet ér egy metrónál vagy öt bevásárlóközpontnál – tette hozzá Hevér Boglárka.

A közösség részévé válnak a betelepülők

A Szécsénkétől alig tíz kilométerre elterülő Kisecseten ugyancsak előremutató jelek tapasztalhatók. Pribelszki Tamás polgármester elárulta, az utóbbi esztendők beköltözéseinek köszönhetően az addigi százötvenes lélekszám kétszáz fölé növekedett, és lassan nem marad eladó ingatlan a faluban. A külterületi víkendtelkek tulajdonosai mind több időt töltenek itt, és a község belső részén is akad számos olyan telek, amit értékesítésre kínálhatnak.

Horpács ugyanebben a cipőben jár – közölte Molnár Zoltán polgármester. – Nálunk az új letelepülők a közösségi életben komoly szerepet vállalnak, aminek kifejezetten örülünk, és alkalmat találunk arra, hogy a tősgyökereseknek egy-egy rendezvény során külön-külön bemutatkozhassanak. Jelenleg csak két ingatlan üres nálunk, az egyik rendkívül romos, a másikat pedig azért hagyták el a tulajdonosai, mert nem találták meg a számításukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában