Fakanálfalva

2023.02.27. 18:08

Bükkfatuskótól a fakanálig: nézd meg Gyetván Csaba mátrakeresztesi videóját!

A mátrakeresztesi fakanalakból Európa-szerte jutott korábban, a kézi készítést azonban mostanra már egyre kevesebben művelik a településen. A népszerű tévés, Gyetván Csaba a Facebook-oldalán elevenítette fel a hagyományokat.

A.E.

Gyetván Csaba személyesen látogatott el Mátrakeresztesre, hogy megismerje a fakanálkészítés hagyományát

Forrás: Facebook/Gyetván Csaba

A közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó falu széles körben híres fakanál gyártásáról. Sőt, a mátrakeresztesi fakanálkészítés hagyományai korábban Nógrádikum-díjat is elnyertek Nógrád Vármegye Önkormányzatától. A falu már egészen a kezdetek kezdete óta kézművességből élt meg, a fakanál készítése viszont mindenek előtt állt. Olyannyira, hogy egész Magyarországot a kis faluban készült fakanalakkal látták el, majd később szerte Európába importálták azt.

A minden konyhában nélkülözhetetlen termék készítésének mestersége generációról generációra öröklődik Mátrakeresztesen. Bár mostanra már gépesítve lett az előállítás, a hagyományőrzők máig arra törekednek, hogy a hagyományos kézi fakanálkészítés mesterségét is továbbadják a fiatalok számára.  

A helyi asszonyok még ismerik a kézi fakanálkészítés mesterségét
A helyi asszonyok még ismerik a kézi fakanálkészítés mesterségét
Forrás: Facebook/Gyetván Csaba

A mátrakeresztesi fakanálkészítés az ismert magyar műsor- és videókészítő, Gyetván Csaba érdeklődését is felkeltette, méghozzá olyannyira, hogy korábban személyesen is ellátogatott a faluba, hogy bemutathassa blogján keresztül a közönségnek a mesterséget. Csaba ezúttal is arra a kérdésre kereste a választ, hogy Hogyan készül? A napokban Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében pedig úgy fogalmazott: Fakanálfalvát nem lehet megunni.

A mesterséget művelő helyiek bemutatták a teljes folyamatot, azaz azt, hogy hogyan lesz a bükkfatuskóból végül fakanál:

Gyetván Csaba teljes videója az alábbiakban nézhető vissza:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában