Különlegességek

2023.02.14. 19:53

Bajnoki futamot nyert biciklit is rejt a gyarmati kerékpármúzeum (fotók)

Az ország első és a Kárpát-medence egyetlen kerékpármúzeuma Balassagyarmaton kinőtte jelenlegi helyszínét, ezért a város másik pontjára költözik. A változásokról és a különlegességekről Olexa Miklós, a múzeum vezetője, az Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület elnöke beszélt portálunknak.

Ember-Lukács Zsófia

Olexa Miklós, a múzeum vezetője

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az egykori Vármegyeháza emeletén kap helyet a nemzetközi színvonalú I. Kerékpármúzeum. Balassagyarmat önkormányzata és a múzeum között történt egyeztetések után április 15- én az új helyen nyitja meg kapuit az egyedi kiállítás. 

– Az új helyszínnek több előnye is van a jelenlegihez képest. Először is, több hely áll majd rendelkezésre a múzeumi tárgyak számára, ami lehetővé teszi majd a látogatóknak, hogy részletesebben megismerjék a kerékpártörténetet. Másodszor, az új helyszínen több látogatót fogadhatunk, ami azt jelenti, hogy a múzeum még több embert vonz majd a városunkba – mondta Olexa Miklós. 

Hozzátette, hogy április 15-én Erdélyből egy hetvennégy fős biciklis társulat érkezik, akik végig tekernek az Ipoly túrarendszeren, ennek egyik állomása lesz Balassagyarmat és a kerékpármúzeum. A tárlat jelenleg Drais báró futógépével és az ősbiciklivel indul. A múzeum a fejlődéstörténetet hivatott bemutatni, az ipari forradalom és a mechanika alakulásának mentén. Az 1800-as évek technikájából, a famegmunkálásból és a kovácsolásból kiindulva eljutunk napjaink technológiájáig. 

A kiállítás felsorakoztat eredeti német, angol, francia velocipédeket, 1892-ben készült versenybiciklit, Magyarország első fa kerekes pályaverseny gépét, az 1800-as években készült gyerekbicikliket, a kemping bicikli ősét, és a magyar kerékpárgyártás típusait is. 

Megcsodálhatunk tandemet, trabiciklit, fekvőbiciklit, vagy akár Babettát és e-bike-ot is. Pumpagyűjtemény, lámpagyűjtemény is színesíti a tárlatot. 

Különlegességek közül Olexa Miklós bemutatott egy ős villanyautót, amelyet egy szemétdombról mentett meg. A legismertebb balassagyarmati versenyző, dr. Rózsa Balázs kerékpárja is a kiállítás részét képezi, amelyet Svájcból egy Európa bajnok olimpikontól vásárolt a versenyző és magyar bajnoki futamokat nyert vele. 

– Kiegészítésként értékes korabeli biciklis plakátokat, újságokat is kihelyeztünk és a Tour de Hongrie, Giro d'Italia anyagait is– mondta a múzeum vezetője.

Olexa Miklós hozzátette, hogy az új helyszín és a múzeum célja, hogy még inkább elkötelezze magát a kerékpáros kultúra és történelem megőrzése mellett. Nagy hangsúlyt fektetnek a város és az Ipoly völgyének értékeinek bemutatására és turisztikájának fejlesztésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában