kiállítás

2020.03.03. 19:45

Rövidesen megnyitják az ország első kerékpármúzeumát Balassagyarmaton

Olexa Miklós balassagyarmati vállalkozó tavaly hozta létre az Ipoly túrarendszert, ennek részeként kialakította a városban az ország első és ez idáig egyetlen kerékpármúzeumát. A kiállítás előreláthatólag április végén nyitja meg kapuit.

Lászlók Judit

Olexa Miklós a balassagyarmati bemutatóteremben, néhány kiállítási darabbal

Forrás: NMH

Fotó: Torjay A.

Olexa Miklós helyi vállalkozó még tavaly valósította meg a kétszáz kilométer hosszú Ipoly túrarendszert, mindenféle pályázati támogatás nélkül. A terv részeként rövidesen megnyitja Magyarország első kerékpármúzeumát is.

– A túrarendszer látogatóközpontjában szükség volt olyan projektre is, ami Balassagyarmatra vonzza a biciklis turistákat – mondta Olexa Miklós. – A tavalyi Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny balassagyarmati állomásán megismerkedtem egy kerékpárgyűjtővel, aki elmesélte, hogy a hozzá hasonló emberek helyhiány miatt szívesen kölcsönadnák egy állandó kiállításnak a féltve őrzött kincseiket. A beszélgetést tárgyalás követte, kitaláltuk az ország egyetlen kerékpármúzeumát.

Kétféle bicikligyűjtő létezik, az egyik konzerválja a megtalált bringákat, a másik igyekszik az eredeti állapotok visszaállítására.

– A tárlatunk konzervált darabjai között a legöregebb egy 1902-es női kétkerekű, aminek még tömör gumiból készült a hátsó kereke. Az 1920-as évekből származó nagyvárosi hölgyek számára kialakított túrabicikli sárvédője fából van.

Olexa Miklós a balassagyarmati bemutatóteremben, néhány kiállítási darabbal
Fotó: Torjay A. / NMH

A kiállításon a világon egyedüliként itt lesz látható az 1892-ből származó, budapesti körversenyeken használt versenybicikli. Itt tekinthetjük meg hazánk legszebb kempingbiciklijét is. Emellett olyan ritkaságok is láthatók a múzeumban, mint az 1942-es Velvart gyártmányú kétkerekű, az 1870-es évekből való kovácsoltvas bicikli, egy százötven év körüli karbidlámpás versenykerékpár, valamint egy 1908-as gyártású, de működőképes pályakerékpár. Utóbbinak különlegessége abban rejlik, hogy nincs rajta fék és sebességváltó. Ezeken kívül helyet kap még a tárlatban egy korabeli futóbicikli és a gyerekek által használt múltszázadbeli kerékpárok is.

– Múzeumunk célja, hogy bemutassuk a kerékpár történetét és fejlődését. Ezért az ősbicikliktől egészen a mai modern kerékpárokig minden kategóriából kiállítunk egy-egy bemutatódarabot – mondta Olexa Miklós. – Kiegészítésként értékes korabeli biciklis plakátokat és újságokat is kihelyezünk.

A vállalkozó tervei között szerepel, hogy helyi képzőművészek segítségével készítenek egy kopjafát a kerékpáron balesetet szenvedett sportolók emlékére. Előbbiek mellett az Olexa család tagjainak emléktárgyai is helyet kapnak a múzeumban és a helyi Pannónia Motorkerékpár Múzeumnak is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.

– Korábban felvettük a kapcsolatot Révész Máriusszal, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal, aki kiválónak minősítette a projektet – tájékoztatta portálunkat Olexa Miklós.

Hozzátette: a kezdeményezést a jövőben a Mozdulj Magyarország! rendszerben is támogatni kívánják.

Az Ipoly túrarendszer már példa

– Az Ipoly forrásától a torkolatáig létrehoztunk egy elsősorban kerékpárosokra alapozó turisztikai rendszert. Ez vidékünk rendkívüli történelmi, természeti, kulturális örökségét mutatja be, a folyó 200 kilométeres szakaszán, két országban – mondta Olexa Miklós. Hozzátette: a túrarendszert úgy szervezték meg, hogy a látogatók húsz kilométerenként teljes ellátást és kerékpáros szolgáltatásokat kaphassanak helyi vállalkozóktól. Emellett már dolgoznak az Ipoly-völgyi turisztikai programcsomagokon is. A múlt évben próbaképpen megcsinálták a nulladik Ipoly-túrát, húsz helyi kerékpárossal. Még októberben felkerült a hivatalos biciklis túraútvonalak listájára is az Ipoly túrarendszer. A projekt jelenleg mintaként szolgál a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület számára, akik a Sajón szeretnének létrehozni hasonlót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában