Segítség

2023.02.21. 11:27

Adománygyűjtést szerveznek az összedőlt épület károsultjai Szécsényben

Ahogy arról portálunk is beszámolt, január 21-én az késő délutáni órákban egy Rákóczi úton lévő ingatlan egyik fala kidőlt, valamint a födém is megrongálódott.

Lászlók Judit

Az üggyel kapcsolatban portálunkat megkereste Sztrémi Zsuzsanna – az érintett sorház egyik lakója –, akinek elmondása szerint a házuk állagmegóvási munkálatait a szomszéd hibájából nem tudták elvégezni. Sajnos, a biztosító nem fizeti ki a keletkezett kárt. Mivel a helyreállításhoz szükséges összeggel nem rendelkeznek, ezért úgy döntöttek, hogy adománygyűjtést szerveznek.

A Rákóczi úti sorházban három lakás van kialakítva, ennek egyikében lakik Sztrémi Zsuzsanna az édesanyjával. Sorház lévén a saját és a szomszédos ingatlan között nem volt hely. A hölgy elmondása szerint, a szomszédos telek évekkel ezelőtt az önkormányzat tulajdonában állt. Azonban az ott lévő ingatlan rendkívül rossz állapotban volt, ezért az önkormányzat annak egy részét elbontotta, majd a telek egy részén kerítést is épített. Azonban a szomszédos ingatlan hozzájuk közelebb eső fala megmaradt. Végül később az önkormányzat eladta az ingatlant egy számukra ismeretlen tulajdonosnak.

A Google Utcaképén még az eredeti állapot látható
Forrás: Google Maps

– Azt tudni kell, hogy az évek során, sajnos volt már rá példa, hogy leomlott a házunk tűzfala, amit meg kellett csináltatnunk. Azonban később kiderült, hogy további állagmegóvási munkálatokra lenne szükség – fogalmazott Sztrémi Zsuzsanna. Hozzátette: – Ehhez azonban, be kellett volna jutni a másik ingatlanra, illetve a tulajdonosnak el kellett volna bontania a meglévő romot, azáltal szabaddá téve a saját ingatlanunk falát. Mivel nem ismertük az új tulajdonost – aki egyébként nem nagyon látogatott el ide – többször kértünk segítséget az önkormányzattól, miszerint szólítsák fel őt. Emellett tettünk több kísérletet a felkutatására, de nem jártunk sikerrel. Sajnos az évek alatt az érintett fal állapota folyamatosan romlott. Bár néhány alkalommal megjelent egy kőműves, aki a megmaradt falrész elbontását végezte, úgy tudjuk végül betegség miatt nem tudta befejezni a munkálatokat.

Sztrémi Zsuzsanna kifejtette, hogy a legutóbbi esős időszak miatt teljesen elázott a házuk külső falrésze, aminek következtében január 21-én teljesen leomlott, illetve a tetőszerkezet is jelentősen megrongálódott.
– Az érintett házrész kapubejáróként funkcionált. Emlékszem, aznap több alkalommal is kimentem, mert észrevettük a nagymértékű vizesedést, amelynek következtében a vakolat elkezdett lemállani. Miközben egyre több repedést jelent meg a falon. A leomlott vakolatot próbáltam összetakarítani, de végül késő délután, csak egy hatalmas robajra lettünk figyelmesek. Mire kiértünk a ház külső falának egy szakasza teljesen, valamint a tetőszerkezetének egy része leomlott. Óriási szerencse, hogy nem volt ott senki és nem történt sérülés. Azonnal hívtuk a katasztrófavédelmet, akik végül stabilizálták a helyzetet, így mi otthon maradhattunk. Számunkra a garázson keresztül biztosított volt a kijutás, de az épületben lévő másik két lakásban élőknek nem. Ezért az önkormányzat az esetet követő napokban eltakarította a romokat, ezáltal szabaddá téve számukra a kijutást – mondta Sztrémi Zsuzsanna, aki ezután rögtön felvette a kapcsolatot a biztosítójával. Sajnos, azonban kiderült a biztosító nem fizet, mert a bejelentett káresemény nem számít biztosítási eseménynek.

A támfal teljesen leomlott és megsérült a tetőszerkezet is
Fotós: L. J. / Forrás: Nool

A két idős hölgy állítása szerint, a szomszéd ingatlan tulajdonosával továbbra sem tudják felvenni a kapcsolatot, ezért ügyvédhez fordulnak. Ugyanakkor további problémát jelent számukra az is, hogy a lakásban sokkal hűvösebb van az eset óta. Emellett attól tartanak, az épület omlása tovább folytatódik, amelynek következtében esetleg megsérül valaki, illetve ők otthon nélkül maradnak. Mint mondták, a szakemberek őket is arra kérték, lehetőleg a ház biztonságos részében tartózkodjanak. Mivel a helyreállításhoz szükséges összeggel nem rendelkeznek és vélhetőleg egy hosszú ideig tartó pereskedés elé néznek a szomszéddal, úgy döntöttek, hogy adománygyűjtést szerveznek. Aki teheti és szeretne segíteni a károsultakon, a 10103719-19083200-01005007 számú bankszámlára (Sztrémi Zsuzsanna) utalással megteheti. Sztrémi Zsuzsanna hangsúlyozta, nem várhatják meg, hogy az otthonuk állapota ettől tovább romoljon, hiszen az még sokkal nagyobb anyagi terhet jelentene számukra. 

Stabilizálni kellett az épület tetőszerkezetét

Az üggyel kapcsolatos kérdésinkkel megkerestük az önkormányzatot is: – Három hete szombaton este hat óra után hívott a katasztrófavédelem, hogy a Rákóczi út 58. szám alatti ház tetőszerkezete bedőlt, és valószínűleg az ott élők elhelyezéséről gondoskodni kell – mondta Stayer László. A város polgármestere hozzátette: – Körülbelül este 10 óra körül tudtam eljönni a helyszínről, addigra sikerült az önkormányzat dolgozóinak, a tűzoltókkal együtt, egy statikus iránymutatásait követve stabilizálni az épület tetőszerkezetét, és elhárítani a balesetveszélyt.

A polgármester kiemelte, egy közös udvarban három család él. Veszélyeztetve csak a főúton lakók voltak, de sikerült aznap este az ő biztonságukat is garantálni, így otthon maradhattak. Ugyanígy otthon maradhatott az épületegyüttes végében élő személy is, akinek az utcára való közvetlen kijutását kialakították. A középső részben élő, kisgyermekes pár a hétvégére el tudott menni az egyik családtaghoz. Mint mondta, ők pár nappal később vissza is tudtak költözni, miután az önkormányzat munkatársai eltakarították a leomlott részeket, így a kapubejáró közlekedhetővé vált.

Az önkormányzat a válságos helyzetben segítséget nyújtott a károsultaknak

– A szomszédos telek magántulajdonban van. Valóban érkezett panasz az önkormányzathoz, de birtokvédelmet nem kértek. A szomszédot felszólítottuk az említett falszakasz visszabontására, el is kezdte, de nem végzett vele. Viszont – elmondása szerint – építőanyagot és munkást is biztosított a panaszosnak, hogy a kapubejáró sérült falát kijavítsa. Sajnos az a munka félbemaradt – közölte a polgármester. 

Hozzáfűzte, a megrongálódott épületnek van biztosítása, a panaszosnak velük vagy a szomszéddal kell a helyreállítás költségeit előteremteni. Hangsúlyozta, az önkormányzat a válságos helyzetben segítséget nyújtott, de a további intézkedés már nem tartozik a hatáskörükbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában