Ünnep

2023.01.06. 06:50

Vízkeresztkor zöld hulladékká változik a karácsony fő dísze

Ma van vízkereszt napja, ehhez kapcsolódik a szokás is, amely szerint ekkor kell leszedni a karácsonyfát és megválni tőle.

Nagy Orsolya

Vízkereszt napján az emberek többsége kidobja a karácsonyfát

Forrás: Nool | Archív fotó

Szűkebb hazánkban is sokan ápolják a hagyományt, így ezen a napon dobják ki a fenyőfákat. Salgótarjánban és környékén a VGÜ Nonprofit Kft. látja el a szemétszállítás feladatát. Fekete Zoltán, a szervezet vezetője portálunknak elmondta, hogy a napokban már megkezdték a tűlevelűek elszállítását.

Karácsonyfa kidobás illusztráció
A szolgáltatók azt kérik, hogy a kukák mellett, jól láthatóan helyezzék el a kidobott karácsonyfákat
Fotós: NMH / Forrás: Nool.hu

– Fontos, hogy a társasházaknál a kukák mellé helyezzék a lakók, míg a családi házaknál a ház elé rakják ki, jól látható helyre. Mint minden évben, így idén is külön járat indul, hogy összegyűjtsék a fákat – közölte Fekete Zoltán.

Hozzátette: általában 2-3 héten keresztül zajlik az elszállítás, február 15-től pedig zöld hulladékként adhatják le a lakosok a hulladékudvarokban, ugyanis innentől kezdve már nem gyűjtik össze a fenyőket.

A VGÜ Nonprofit Kft. igazgatója arra is kitért, hogy fontos, lecsupaszítva váljanak meg a fáktól, így ne legyen rajuk semmilyen dísz, de szaloncukros papír sem. Ezeket ugyanis akkor nekik kell eltávolítani, ráadásul, ha rajta marad, akkor az az aprítógének is árthat.

Kovács Csaba, a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. vezetője elárulta, hogy Balassagyarmaton összesen négy időpontot határoznak meg, a gyűjtést pedig északi és déli városrészre bontják le. Ezáltal január 9-én, 13-án, 23-án és 27-én szállítják el a tűlevelűeket.

– Szerencsére kevés esetben hagynak rajta különféle dísztárgyakat, papírokat. Ugyanakkor probléma, hogy sokan nem megfelelően helyezik el a fát, nem látható helyre teszik, így például autó mögé, vagy akár árokba. A másik gond, hogy, ha valaki túl nagy fenyőt helyez ki, akkor annak vastag a törzse és a tömörítős autó nem tudja feldolgozni. Ez viszont csak ritka esetekben fordul elő – emelte ki Kovács Csaba, aki arra kéri a lakosokat, hogy jól látható helyre tegyék ki a fákat.

Kifejtette: a kisebb településeken egyébként nem jellemző, hogy megválnak a karácsonyfától. Sokan inkább eltüzelik, főleg most, hogy megnövekedtek az energiaárak.

A Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. egyébként a nógrádmarcali hulladékudvarba szállítja az összegyűjtött tűlevelűeket. 

Manapság egyre többen inkább műfenyőt választanak, hiszen azzal kevesebb a munka, ráadásul gazdaságosabb, hiszen csak egyszer kell fizetni érte és hosszú éveken keresztül használható. Ezáltal megválni sem kell tőlük minden évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában