Kitartás

2023.01.26. 15:51

Tizenharmadik alkalommal emlékeznek emléktúrával a gyarmati hősökre

E-L. Zs.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg  január 28-án a Legbátrabb Város Emléktúrát Magyarnándor és Balassagyarmat között. Feltehetőleg ezen az útvonalon haladhattak a csehkiverő honvédek és azok a polgárok, akik csatlakoztak hozzájuk, hogy együtt mentsék meg szülőföldjüket. Az emléktúrát Magyarnándor és Balassagyarmat között idén is a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom balassagyarmati szervezete bonyolítja le.

Horváth Gábor az esemény szervezője elmondta, hogy a túrát a hagyományokhoz hűen rendezik meg, megemlékezve ezzel a bátor hősökre, és arra a tettükre, mellyel örök példát mutattak az utókor számára hazaszeretetből.

A program Balassagyarmat vasútállomásán kezdődik, ahol reggel fél kilenckor koszorúzással tisztelegnek a vasútállomás menti harcokban hősi halált halt balassagyarmati vasutasok előtt. Ezt követően külön buszokkal utazhatnak a résztvevők az indulópontra, a magyarnándori vasútállomásra. A túra hossza körülbelül 20 kilométer. Nevezési díjat nem kérnek a résztvevőktől a szervezők.  

A szervezők azzal a kéréssel fordulnak a túrázókhoz, hogy csak úgy induljanak el, ha tisztában vannak a képességeikkel. Hozzátették, hogy a terep nem túl megerőltető és a távolság sem hatalmas, viszont így is akadnak néha, akik nem tudják teljesíteni. – A túra folyamán nincsen lehetőség elszállítani azokat, akik feladják. Szerencsére ritkán fordult elő ilyen eset, de mégis fel kell hívnunk a figyelmet, hogy túránkon mindenki saját felelősségre vesz részt – olvasható a szervező tájékoztatásában a közösségi oldalon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában